Waterstofperoxide tegen blauwalg: Delftse Hout tijdelijk dicht

DELFT - De grote plas in de Delftse Hout gaat vanaf maandag dicht voor zwemmers. Het Hoogheemraadschap van Delfland gaat de blauwalg dan te lijf met waterstofperoxide. In de plas drijft nu een stinkende groene smurrie en er geldt een negatief zwemadvies. De plas gaat pas weer 'open' als de concentratie blauwalg is afgenomen.

Het is ieder jaar wel raak in het water van de grote plas. In 2015 en 2016 is geëxperimenteerd met waterstofperoxide dat ervoor moest zorgen dat er zich geen blauwalg ontwikkelde. Dat werkte toen redelijk.

Nu dit jaar de stinkende smurrie toch weer de kop opsteekt, is besloten de beproefde methode nogmaals toe te passen, schrijft het hoogheemraadschap. Ondertussen wordt gekeken naar structurele maatregelen om het ontstaan van blauwalg tegen te gaan.

Zwemplas dicht

De zwemplas wordt maandag gesloten voor zwemmers. Een speciale boot vaart dan twee dagen rond om de waterstofperoxide in het water te spuiten. Die stof is volgens het Hoogheemraadschap niet gevaarlijk voor planten en vissen. Ook zwemmers merken er niets van als de plas weer vrijgegeven wordt.

Controleurs checken de komende dagen of het toedienen van het chemische goedje effect heeft. Als de blauwalg voldoende verdwenen is, wordt het negatief zwemadvies opgeheven. Het kan trouwens wel gaan stinken als de waterstofperoxide bezig is de blauwalg te vernietigen.

Deel dit artikel: