Brandweer: blijf alert met de droogte

DEN HAAG - De natuurgebieden in onze regio zijn kurkdroog door de aanhoudende warmte van de afgelopen tijd. En daardoor ligt een natuurbrand op de loer. Echt grote incidenten hebben er zich in onze regio nog niet voorgedaan. Maar de brandweer is voorbereid.

Samen met de brandweer rijden we door de Scheveningse duinen. In het gebied veel recreanten die er fietsen, wandelen en genieten van de mooie natuur. Toch ligt gevaar op de loer want een brandende sigarettenpeuk of een broeiend stukje droog gras kan zo voor een grote brand zorgen.

En zo'n grote brand in een natuurgebied zoals de duinen heb je niet zomaar onder controle. Dat weet ook Ramon Bergenhenegouwen van de brandweer Haaglanden: 'een duinbrand is over het algemeen natuurlijk veel moeilijker bereikbaar voor ons. En zeker met een harde wind zijn het natuurlijk aardige oppervlaktes die kunnen afbranden.'

Extra maatregelen

De brandweer Haaglanden beschikt over drie zogenoemde duinwagens. De brandweerbluswagens beschikken over extra grote banden en kunnen hun weg vinden over moeilijk toegankelijke terreinen, zoals mul zand. Door de aanhoudende droogte is het code rood in de kustgebieden. En daarom zijn er extra maatregelen genomen. Bergenhenegouwen: 'de duinvoertuigen moeten in deze periode van droogte altijd gelijk inzetbaar zijn. Bij een melding van een duinbrand rijden we ook met meer materieel dan gewoonlijk. Daarnaast doen we ook extra oefeningen ter voorbereidingen op een eventuele natuurbrand.'

Om ook in de duinen te beschikken over voldoende bluswater heeft de brandweer bij een natuurbrand zelf 15 honderd liter water bij zich. Daarnaast liggen er in de duinen waterwinplaatsen waar de brandweer water uit kan pompen.

Wees alert

Hoewel de brandweer dus extra maatregelen heeft genomen doen ze ook een dringend beroep op het publiek in het duingebied. Schakel bij signalen van brand gelijk de brandweer in, is het devies. En roken en barbecueën in de duinen is natuurlijk helemaal uit den boze.

Meer over dit onderwerp:
BRANDWEER DROOGTE BRAND
Deel dit artikel: