Instellingen

Zo kom je van die vervelende fruitvliegjes af: van lavendel tot een ventilator

Fruitvliegjes zijn dol op de geur van rottend fruit
Fruitvliegjes zijn dol op de geur van rottend fruit © Omroep West
REGIO - Je kan je fruit nog niet een halve dag neerzetten of daar zie je ze alweer vliegen: fruitvliegjes. En waar de een met een nonchalant schouderophalen de beestjes laat vliegen, komt bij de ander het stoom uit de oren. Hoe kom je van die vervelende fruitvliegjes af?

Daar zit een luchtje aan: Tips met geuren

De fruitvliegjes komen op rottende (fruit-)geuren af en houden niet van sterk, kruidig ruikende geuren.
 • Zet basilicum en lavendel in je keuken. Deze plantjes geven voor fruitvliegjes een onaantrekkelijke geur af. Zet een paar plantjes basilicum en takjes lavendel op de vensterbank in de keuken of op het aanrecht. De fruitvliegjes zullen je keuken hierdoor minder aantrekkelijk vinden.
 • Knoflook, kruidnagel, salie of dille vinden de fruitvliegjes afschuwelijk. Leg tussen het fruit op de fruitschaal kruidnagels en knoflookteentjes. Grote kans dat de fruitvliegjes wegblijven. Maar misschien tast het ook de smaak van je fruit aan.
 • Maak je keuken schoon met een schoonmaakmiddel dat niet naar fruit ruikt. Gebruik een sterk geurend schoonmaakmiddel met bijvoorbeeld de geur van eucalyptus.
 • Sprenkel een paar druppels basilicumolie of olie van een ander sterk geurende kruiden in je vuilnisbak. Dit maskeert de geur van rottend voedsel een beetje.
 • Wikkel je groente- en fruitafval eerst in krantenpapier voordat je het in de GFT-afvalbak gooit. Dit houdt de, voor fruitvliegjes heerlijke, rotte geur aardig tegen.

The answer is blowing in the wind: Tips met luchtdoorstroming

 • Zet een ventilator bij je fruitschaal. De vliegjes kunnen door de wind niet op je fruit landen en blijven hierdoor weg. Een ventilator houdt ook andere vliegen op afstand. Beter kun je het niet hebben!
 • De fruitvliegjes houden niet van een goede luchtdoorstroming. Ook hier is iets aan te doen zodat je fruitvliegjes op afstand houdt.
 • Houd de lucht in je huis fris, door regelmatig te luchten. Doe meerdere ramen tegenover elkaar open. Dit zorgt voor een flinke luchtdoorstroming.

Zo word je fruitvliegvrij

1: Vind de bron

Vind de bron waar de fruitvliegjes vandaan komen. Met andere woorden: waar de meeste fruitvliegjes zitten. Als je maar enkele fruitvliegjes hebt, is deze plek lastiger te vinden.

2: Ruim op

Maak deze plek vrij van etensresten, vuile vaat en lege blikjes of flesjes. Verschoon ook de prullenbak en houd hem schoon.

3: Maak schoon

Maak vervolgens de plek waar de fruitvliegjes zitten goed schoon. Gebruik hiervoor een schoonmaakmiddel zonder fruitgeur. Ook citroengeur mag niet, daar komen fruitvliegjes juist op af.

4: Maak een fruitvliegjesval en gebruik die.

 • Pak een wijnfles met een restje wijn, en laat de dop half geopend op de fles zitten: zo kunnen ze er wél in, maar niet meer uit
 • Prik een gaatje in folie dat je over een bakje fruit legt. Zo maak je een val. Banaan schijnt het beste te werken
 • Prik een gat in een petfles, met een speld. Vul de fles met appelazijn of ongeparfumeerde zeep

Let op: Blijf opruimen en schoonhouden want op die manier zorg je dat de fruitvliegjes niet terugkomen.

Bron: