Gestolen gif uit Leids museum nog spoorloos

Museum Boerhaave
Museum Boerhaave
LEIDEN - Het flesje met gif dat vorige week werd gestolen uit het museumdepot van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden, is nog steeds spoorloos. Dat zegt een woordvoerder van de politie tegen Omroep West. De politie waarschuwt voor de gevaren van dat gif en roept mensen op direct contact op te nemen als ze het spul vinden en het niet aan te raken.
Vorige week woensdagnacht werd er ingebroken in het museumdepot aan de Raamsteeg. De kluis van het museum werd meegenomen, met daarin het giftige goedje.
Het gaat om het (pijl)gif Curare, dat onder meer door inheemse stammen wordt gebruikt bij de jacht. In Nederland wordt het gebruikt als spierverslapper bij euthanasie.

Wat deed het gif in het museum?

Het museum had het gif eerder aangeboden gekregen. 'We hebben overwogen het in de collectie op te nemen', vertelt Boerhaave-directeur Amito Haarhuis. 'Maar uiteindelijk hebben we besloten dat we dat niet wilden'.
Om het goedje veilig op te bergen, was het tijdelijk in een kleine kluis gezet, in het depot. 'We wilden het gif afstoten via een speciaal bedrijf dat het goed kan verwerken', aldus Haarhuis. 'We hielden er geen rekening mee dat de hele kluis zou verdwijnen.'