Bijzondere klokken van Huygens in Rijksmuseum Boerhaave

LEIDEN - De meesten kennen Christiaan Huygens als de ontdekker van de ringen van Saturnus. Maar hij was ook de bedenker van de slingerklok. En dat was een bijzondere uitvinding, want het was de eerste klok die écht op tijd liep. Twee van zijn klokken zijn komende weken in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden te bewonderen.
Huygens vond de slingerklok uit in 1656. Voor die tijd liepen klokken vrijwel nooit helemaal goed; de een liep een kwartier voor, de ander tien minuten achter. Op zich geen probleem in die tijd, de meeste mensen baseerden zich op de tijd van de kerkklok in het dorp.
Maar voor de astronomie en plaatsbepaling op zee was nauwkeurige tijdsmeting van groot belang. Huygens had er daarom zijn levensdoel van gemaakt een klok te ontwikkelen die op tijd loopt.

Haagse slingerklokken in opmars

En dat lukte. De Haagse klokkenmaker Salomon Coster produceerde met toestemming van Huygens ’s werelds eerste slingerklokken. Tragisch genoeg kon Huygens zelf maar kort genieten van zijn uitvinding; twee jaar later overleed hij.
Na de dood van Huygens nam de productie van 'Haagse' slingerklokken een grote vlucht. Klokkenmakers uit Den Haag, maar ook Parijs en Londen, gingen over op de productie van deze uurwerken.

Tentoonstelling klokken van Huygens

De tentoonstelling is tot en met 31 augustus te zien in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. Rijksmuseum Boerhaave heeft zowel een slingerklok van Coster als enkele Haagse uurwerken in de collectie.