Autobedrijf Noordwijk hoeft niet dicht na vondst explosief

NOORDWIJK - De autohandel aan de Keyserswey waar zaterdag een explosief voor de deur lag, hoeft niet dicht van burgemeester Jan Rijpstra van Noordwijk. 'We hebben geen enkele reden om de zaak te sluiten', zegt een woordvoerder. De gemeente neemt ook geen andere maatregelen, zoals extra surveillances van de politie.

Zaterdagochtend werd een explosief op het fietspad voor de deur van de autohandel gevonden. De zaak was toen nog niet open, de eigenaar werd door de politie op de hoogte gesteld. 'Ik zag rond 7.30 uur een hoop agenten de weg afzetten,' zegt een buurman. De eigenaar van de autohandel wil niets zeggen over de vondst.

Het explosief is weggehaald door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) en op een braakliggend terrein tot ontploffing gebracht. Het lijkt te gaan om een handgranaat. De politie heeft de zaak in onderzoek. 'We kunnen nog niets zeggen over het onderzoek. Het lijkt er wel op dat het explosief niet is verplaatst en altijd op het fietspad heeft gelegen.' De gemeente Noordwijk bevestigt dat.

Ook handgranaat in Delft

Eind juni werd een handgranaat gevonden voor de deur van een garagebedrijf in Delft. Daarvoor waren er in Delft meerdere beschietingen en ontplofte een handgranaat voor een coffeeshop. De politie vindt het te vroeg om een verband te leggen tussen de incidenten in Delft en de zaak in Noordwijk, maar 'we kijken breed en houden alle opties open.'

De burgemeester van Noordwijk heeft geen contact gehad met de burgemeester van Delft, zegt een woordvoerder van Jan Rijpstra. 'Met Delft bellen, vonden we niet nodig. We zien geen verband.' De woordvoerder van de Delftse burgemeester Marja van Bijsterveldt wil er niets over kwijt. 'Daar doen we geen mededelingen over.' De burgemeester van Delft sloot alle zaken die doelwit waren van beschietingen of een handgranaat. Inmiddels is een deel weer open.

Verdachte opgepakt in Noordwijk

Voor het gooien van een handgranaat naar een coffeeshop in Delft op 17 mei, zit een 40-jarige man uit Den Haag vast. Opvallend is dat hij in Noordwijk werd aangehouden. In de auto waarin hij zat werden wapens, munitie en een handgranaat gevonden.