Man lag dagen dood in flat, buren boos op corporatie

DEN HAAG - Woningcorporatie Staedion zegt enkele keren te zijn langsgeweest in complex Muidenstein aan de Genemuidenstraat in Den Haag. Daar werd vrijdag het lichaam van een man gevonden, die waarschijnlijk ruim een week dood in de woning lag. Andere bewoners van het complex zijn boos omdat Staedion onvoldoende gedaan zou hebben.

Een buurvrouw van de overleden man zegt dat ze zaterdag 30 juni heeft gebeld met de politie. De vliegenoverlast en de stank werden haar te veel. Er kwamen agenten langs, maar die roken – volgens haar – slechts een muffe geur. Na enig aandringen is 3 juli iemand van Staedion langsgekomen om te kijken of hij iets zag.

De woningcorporatie erkent dit. Een woordvoerder laat weten dat er 2 juli een melding is gedaan, en dat een medewerker de dag erna is gaan kijken. Die medewerker vond ook dat het raar rook, maar kon de bron niet achterhalen. Hij heeft bij verschillende adressen aangebeld, maar niemand deed open. Medewerkers van de woningcorporatie mogen niet zonder zeer goede reden een woning binnengaan. Dat is volgens de woordvoerder huisvredebreuk. Daarom is de medewerker weer vertrokken.

Stank steeds erger

Voor de buren werd de situatie steeds slechter. Drie dagen na zijn eerste bezoek, kwam de medewerker van Staedion terug. Ditmaal met de wijkagent. Ze spraken met mensen, belden her en der weer aan, maar ook toen waren veel mensen niet thuis of deden de deur niet open. Ze besloten het weekend af te wachten en maandag weer terug te komen.

Diezelfde avond is de stank voor omwonenden zo ondraaglijk dat ze weer bellen met Staedion. Toen kwam iemand van de nooddienst naar het complex. Die vertrouwde het echt niet en haalde de politie erbij. Gezamenlijk besloten ze om ook de brandweer te bellen. De politie en de brandweer openden de flat en vonden de dode bewoner.

Sprak Staedion nu wel of niet met bewoners?

De buren klagen over de woningcorporatie. 'We hebben niets van ze gehoord', zeggen ze. Dat klopt volgens een woordvoerder van Staedion niet. Een woordvoerder laat weten: 'Maandagmorgen zijn enkele collega's naar het complex aan de Genemuidenstraat gegaan om daar met omwonenden te spreken over wat er is gebeurd.'

De woorvoerder benadrukt dat ze het verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd. 'Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden en de omwonenden.'

Meer over dit onderwerp:
STAEDION WONINGCORPORATIE OVERLEDEN BEWONER
Deel dit artikel: