Haagse oppositie blijft chagrijnig over Eneco-aandelen

Stadhuis Den Haag | Foto Richard Mulder
Stadhuis Den Haag | Foto Richard Mulder
DEN HAAG - De verhoudingen tussen de oppositie en de nieuwe coalitie in Den Haag blijven op scherp staan. Een extra raadsvergadering over de verkoop van de aandelen van Eneco heeft maandagavond niet gezorgd voor meer vertrouwen tussen de oppositie en het college. Oppositiepartijen verwijten wethouder Guernaoui (Groep de Mos) dat hij de raad in de Eneco-kwestie buitenspel heeft gezet en dat hij 'regentesk gedrag' vertoont. Vrijwel de voltallige oppositie diende een motie van treurnis in.
Eind vorig jaar stemde een meerderheid van de gemeenteraad nog tegen de verkoop van de Eneco-aandelen. Tegenstanders vrezen dat de duurzame koers van Eneco verloren gaat als de aandelen vrij worden verhandeld en in handen komen van een koper die voor het hoogste rendement gaat.
Maar inmiddels zijn er gemeenteraadsverkiezingen geweest en is er een nieuwe coalitie van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks. Deze partijen hebben in het collegeakkoord afgesproken dat de gemeente de Eneco-aandelen gaat verkopen. Den Haag is met een belang van 16,55 procent een van de grootaandeelhouders van het energiebedrijf. Een groot deel van de opbrengst is bedoeld voor duurzaamheidsplannen en de energietransitie.

Coalitieakkoord

Op 20 juni schreef wethouder Guernaoui in een brief aan de raad dat de gemeente 'conform de afspraken in het coalitieakkoord' toetreedt tot de commissie van verkopende aandeelhouders. Een week later tekende hij de aandelenovereenkomst.
Deze 'voortvarendheid' schot de oppositie in het verkeerde keelgat en belegde een extra raadsvergadering. De partijen vinden dat de wethouder de raad buitenspel heeft gezet bij een belangrijke beslissing. 'We snappen de opstelling van de wethouder niet', zei Robert Barker van de Partij voor de Dieren. 'Waarom neemt hij de raad niet mee? Hij schoffeert de raad.'

Verhouding

Volgens Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij gaat het debat over de verhouding tussen het college en de raad. 'Dit college passeert de raad al voordat de samenwerking vorm heeft gekregen.' Het CDA verwijt Guernaoui dat hij een regenteske houding heeft. 'Hij houdt totaal geen rekening met een minderheid in de raad', zei Daniëlle Koster. Dat is machtspolitiek. Het is geen democratisch proces maar een regentesk proces.' De PVV spreekt van 'dictatoriale trekjes'.
Groep de Mos, de partij van Guernaoui, is juist wel te spreken over het optreden van de wethouder. 'Wij waren verheugd over de voortvarendheid van de wethouder. Daar houden wij van', zei Groep de Mos-raadslid Ralf Sluijs. En ook coalitiegenoot VVD is tevreden. 'Het is belangrijk dat het college snel handelt in het verkoopproces', zei VVD-fractievoorzitter Frans de Graaf. Zo kan de gemeente invloed uitoefenen over de voorwaarden van de verkoop.'

Bevoegdheid

Wethouder Guernaoui benadrukte dat het niet zijn bedoeling is geweest om de raad te schofferen. 'Maar het is geen ingrijpend besluit geweest om over te stappen naar de commissie van verkopende gemeenten', stelde hij. Dat zou een besluit over de daadwerkelijke verkoop wel zijn geweest, vindt hij. Bovendien is deze overstap een bevoegdheid van het college. Daar hoefde hij geen toestemming van de raad voor te hebben.
Hij beloofde wel dat hij de raad in de toekomst zoveel mogelijk zal meenemen. 'Ik zal de raad periodiek informeren,' zei de wethouder. 'In 2019 verwacht ik met een raadsvoorstel te komen over de daadwerkelijk verkoop van de aandelen.'

Motie van treurnis

Ondanks zijn handreiking om de raad 'maximaal' mee te nemen, overtuigde hij de oppositie niet. 'Ik heb er weinig vertrouwen in dat deze wethouder zijn leven betert', zei PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster. Hij diende een motie van treurnis in. Dat deed hij samen met de voltallig oppositie, op de Partij van de Eenheid na.
Balster: 'Guernaoui heeft het besluit om toe te treden tot de commissie van verkopende aandeelhouders, willens en wetens niet aan de raad voorgelegd. Hij college geeft hiermee de raad willens en wetens geen invloed op de verkoop van de Eneco-aandelen. Dat neem ik hem kwalijk.'
De motie van treurnis kreeg geen meerderheid.