Dit zijn de mannen die handgranaten lieten ontploffen in Delft

DELFT - Het opsporingsprogramma Team West heeft dinsdag beelden getoond van twee mannen die worden gezocht voor het laten ontploffen van handgranaten in de Peperstraat en de Breestraat in Delft op 17 mei. De politie hoopt op tips over de mannen.

Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 10 juli. Meer zaken zijn hier vinden.

De explosies vonden plaats op donderdag 17 mei rond 5.15 uur bij coffeeshops The Future in de Peperstraat en The Game in de Breestraat. De granaten waren gevuld met metalen balletjes, die over een afstand van 75 meter door de straten zijn verspreid. Ook andere panden zijn daardoor beschadigd. Een toevallige voorbijganger raakte in de Peperstraat licht gewond door een rondvliegend projectiel.

Op de beelden is te zien hoe twee mannen op een scooter, vermoedelijk een Peugeot Speedfight, stoppen op de hoek van de Peperstraat en de Koornmarkt. De bijrijder stapt af en rommelt in een tas. Hij haalt er wat dingen uit en loopt vervolgens de Peperstraat in. De bestuurder blijft ongeduldig wachten.

Lichtflits

Vlak nadat twee voetgangers en een fietser de Peperstraat in zijn gegaan, is de lichtflits van de explosie te zien. De dader rent terug naar zijn handlanger en springt op de scooter. Die rijdt daarna door naar de Breestraat, waar even later ook een handgranaat ontploft.

De twee daders zijn niet goed herkenbaar. Het lijkt of ze iets voor hun gezicht hebben gedaan. De kleuren van hun kleding zijn vertekend door de camera. Mogelijk herkent u ze in combinatie met elkaar of met de scooter, vermoedelijk dus een Peugeot Speedfight.

Route door het centrum

De politie hoort het ook graag als u de mannen in de vroege ochtend van 17 mei heeft gezien in het centrum van Delft. Ze zijn via de Oude Langendijk en de Koornmarkt naar de Peperstraat gereden. In eerste instantie zijn ze langs de coffeeshop gereden: via de Oude Delft naar de Barbarasteeg. Daar is de scooter omgedraaid en weer naar de Peperstraat gereden.

Na de eerste explosie zijn de daders via de Koornmarkt naar de Breestraat gereden. Daar ontploft de tweede handgranaat bij coffeeshop The Game. Vervolgens rijden de mannen via het Achterom naar de Rozemarijnbrug. Daarna ontbreekt elk spoor. De recherche krijgt graag nog meer camerabeelden van bewoners of bedrijven langs de route die de scooter heeft gereden.

Meer incidenten

De explosies van 17 mei zijn niet de enige geweldsincidenten in het centrum van Delft. Op 8 mei waren een zonnestudio en de coffeeshop aan de Peperstraat het doelwit van kogels. Op 12 juni werden een horecazaak aan de Beestenmarkt en een sieradenwinkel aan de Molskaan beschoten. Daarvan toonde Team West vorige week bewakingsbeelden. Op 27 juni werd aan de Neringstraat een explosief neergelegd bij een garagebedrijf.

Herkent u de verdachten of heeft u andere informatie?

Bel de opsporingstiplijn van de politie: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Tip de politie via WhatsApp: 06-17214856
Bel het Team Criminele Inlichtingen: 06-57876279
Of vul het digitale tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem

Deel dit artikel: