Bomenkap Scheveningseweg uitgesteld tot rechtszaak

DEN HAAG - Het kappen van ruim honderd bomen langs de Scheveningseweg in Den Haag wordt uitgesteld tot 26 juli. Dan dient een rechtszaak die is aangespannen door de Bomenstichting Den Haag. De gemeente heeft een kapvergunning, maar zegt de uitspraak van de rechter af te wachten.

De sporen van tramlijn 1 langs de Scheveningseweg in Den Haag moeten op korte termijn worden vervangen, omdat de sporen verzakken. Als er niets gebeurt, mogen er geen trams meer overheen rijden. Voor de vernieuwing van de tramrails moeten 119 bomen worden gekapt. Daarvan zijn er 75 ziek. Het project kost 14 miljoen euro.

Volgens de gemeente worden alle bomen herplant en komen er zelfs meer bomen terug. De plannen zijn goedgekeurd door een ruime meerderheid van de gemeenteraad. Er is wel een alternatief, maar dat is drie keer zo duur en er waren grote twijfels over de technische uitvoerbaarheid en de gevolgen voor de bomen.

Kapvergunning ligt klaar

De gemeente Den Haag heeft inmiddels een kapvergunning op zak en was van plan volgende week te starten met de bomenkap aan de Scheveningseweg. De Bomenstichting blijft tegen en stapt nu naar de rechter om het kappen tegen te houden. De rechtszaak is op 26 juli.

'Er is een goed alternatief. Maar de gemeente zet toch z'n eigen zin door - en vooral die van de HTM-  en wil vanaf 16 juli starten met de kap van bomen. Daarom vragen we bij de rechtbank om een voorlopige voorziening om de bezwaarprocedure op een zorgvuldige manier te kunnen doorlopen', schrijft de Bomenstichting op haar site.

Heen en weer schudden

'De gemeente zal voor de uitspraak van de rechter geen bomen kappen', zegt een woordvoerder. Inmiddels rijdt lijn 1 op de Scheveningseweg langzamer om te voorkomen dat passagiers teveel heen en weer worden geschud. Volgens planning zouden de werkzaamheden aan de sporen in september beginnen, tot mei volgend jaar

Deel dit artikel: