Laatste schooldag in zicht; hoe bedank jij de juf of meester?

Juf voor de klas
Juf voor de klas © ANP
REGIO - Nog even wachten en dan breekt voor alle basisschoolleerlingen uit de regio de zomervakantie weer aan. Tijd om het klaslokaal goed schoon te maken, nog een afscheidsfeestje te organiseren en de juf of meester te bedanken. Maar, doe jij dat met een groot cadeau of enkel een ferme handdruk? Etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo legt de regels rondom het bedankje uit.
Dinsdagochtend, redactie van Omroep West. Een collega loopt met de handen in het haar over de redactie. 'Ik moet nog een bloem knutselen voor de juf van mijn kind!' Anderen vallen bij: de een vindt een bedankje voor een basisschoolleraar normaal, de ander klinkklare onzin. De perikelen rondom het afscheidscadeau zijn bij iedere vader of moeder herkenbaar.
Etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo helpt ons uit de brand. 'Ik denk dat het heel gangbaar is dat je een cadeautje geeft', vertelt zij aan Omroep West. 'Maar', voegt zij daar gelijk aan toe, 'het moet natuurlijk niet.' Etiquetten zijn niet in beton gegoten. Het zijn regels, die per cultuur of school kunnen variëren, legt Van Leggelo uit.

Verschillende smaken

Volgens Van Leggelo, zelf klassenmoeder geweest, zijn er verschillende manieren voor het geven van een bedankje. Ten eerste heb je het klassenpotje. Hier stoppen ouders geld in, waar eens in de zoveel tijd een gemeenschappelijke uitgave voor de klas uit komt: waaronder het jaarlijkse bedankje. 'Dat is het meest praktisch. Er valt dan niemand buiten de boot.'
Een tweede optie is dat kinderen op de laatste dag van het schooljaar met iets leuks komen. Ook hierbij geldt dat het niet verplicht is. 'Het moet gemeend zijn en je moet erachter staan.' Volgens Van Leggelo hoeft je kind niet met een duur luchtje of met dure zeep de klas binnen te komen. Een zelfgekleide asbak of een tekening zegt net zoveel. 'Dan kan de impact net zo groot zijn.'

Tendens

Maar waar komen die bedankjes vandaan? Tijdens de verhitte redactiediscussie zeggen collega's dat ze zich niets kunnen herinneren van cadeautjes, toen zij nog op de basisschool zaten. Een aantal jaar geleden waren de woorden 'dank je wel' voldoende, toch? Dat klopt volgens de etiquette-expert, maar zij herkent een tendens in de hedendaagse 'bedankcultuur'.
'Gebaren in de vorm van een cadeau hebben een vlucht genomen', legt Van Leggelo uit. Zij wijst op het feit dat er steeds meer dagen zijn waarbij verschillende groepen in het zonnetje worden gezet: van secretaressedag tot oom- en tantedag. 'Het cadeautjes geven is normaler geworden.'

Knuffel of woordje

Kortom: alles mag, niets hoeft. Ben jij niet blij geweest met de juf of meester? Dan hoeft er echt geen geforceerd cadeau gekocht of geknutseld te worden. 'Je moet je ook goed realiseren hoe het overkomt als je niets geeft', aldus Van Leggerlo.
Maar met een knuffel of een persoonlijk woordje zal de leraar net zo blij zijn als met een materialistisch cadeau, stelt de etiquette-expert ons gerust.