Faunabeheereenheid Zuid-Holland wil roeken afschieten

Roeken
Roeken © Omroep West
REGIO - De Faunabeheereenheid (FBE) Zuid-Holland vindt het nodig om in de provincie maximaal veertig roeken per jaar af te schieten. Dinsdag stapte de FBE hiervoor in hoger beroep naar de Raad van State in Den Haag. Roeken veroorzaken volgens de FBE schade aan landbouwgewassen, met name in het zuiden van de provincie. De schade zou op kunnen lopen tot 20.000 euro per jaar.
De omgevingsdienst Haaglanden verleende in 2016 aan de FBE ontheffing voor het afschieten van de roeken. Op aandringen van de Faunabescherming en de Milieufederatie werd dat echter teruggedraaid door de rechtbank Zuid-Holland. Volgens de rechtbank Zuid-Holland had Haaglanden de totstandkoming van de schade onvoldoende onderbouwd.
Volgens de tegenstanders van het afschieten neemt het aantal roeken in de provincie af, zodat afschieten sowieso niet nodig is. Zuid-Holland zou zelfs voorop lopen in de afname van het aantal van deze zwarte vogels. De uitspraak in het hoger beroep van de Faunabeheereenheid volgt over enkele weken.