Honderden historische schepen naar Leiden

LEIDEN - Zo'n tweehonderd historische schepen zijn eind juli te bewonderen in Leiden. Daar vindt van 25 tot en met 29 juli Sail plaats. Het evenement wordt georganiseerd door het Historische Bedrijfsvaartuig.

De unieke vloot van het Historische Bedrijfsvaartuig - beter bekend als de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig - is onderdeel van de European Maritime Heritage. Met ruim 1300 schepen is dit de grootste collectie varend erfgoed ter wereld.

De vereniging bestaat uit een grote club enthousiastelingen die zich inzet voor het behoud van oude bedrijfsvaartuigen. Het gaat om schepen die vroeger de economie van Nederland draaiende hielden: vrachtschepen, maar bijvoorbeeld ook vissersschepen, veerponten, werkschepen en slepers.

Veel liefde en toewijding

Vrijwel alle schepen zijn in handen van particulieren, die hun schip vaak letterlijk van de sloop hebben gered. De schepen worden met veel liefde en toewijding in de vaart gehouden.

Ook de kennis over de schepen en oude ambachten die daarbij horen, worden van generatie op generatie overgebracht. Denk aan het klinken van scheepsrompen, onderhouden van motoren, het naaien van zeilen, smeden en natuurlijk ook het schipperen.

Uiteenlopende activiteiten

Vrijdag 27 juli komen de schepen tussen 11.00 en 16.00 uur aan in de haven en de historische haven. Om 18.15 uur vindt in de haven de 'grand opening' plaats.

In het weekend zijn er uiteenlopende activiteiten. Er zijn demonstraties van de Leidse reddingsbrigade, er is een sea, folk & shanty-festival, je kunt een kijkje nemen aan boord van een schip en persoonlijke verhalen van de schippers aanhoren en er zijn demonstraties baklopen.

Meer over dit onderwerp:
SAIL LEIDEN
Deel dit artikel: