COLUMN: Let op uw (digitale) heuptasje

DEN HAAG - Zaterdag vangt de Grote Uittocht weer aan. Voor veel mensen begint de vakantie en dan gaan we op reis. En dat wordt natuurlijk fantastisch. Maar aan ons van het OM toch weer de schone taak om de vakantiestemming te bederven en voor narigheid te waarschuwen. Wat een leuk beroep hebben wij toch eigenlijk.

We slepen tegenwoordig al onze digitale apparatuur mee. Logisch, want het is hartstikke gemakkelijk om het bij je te hebben. Doe dat dus vooral.

Maar bedenk wel wáár je online gaat. We zien overal om ons heen gratis wifi. Maar boeven zien overal om zich heen gratis informatie. Of beter nog, gratis geld.

Stel dat je inlogt op het gratis wifinetwerk in een cafeetje in Zuid-Frankrijk. Even snel je saldo checken, of je nog een paar dagen langer kunt blijven. Wees je ervan bewust dat een beetje slimme cybercrimineel in staat is om op dat moment via dat gratis netwerk binnen te dringen op jouw telefoon, tablet of laptop.

In het beste geval jat 'ie alleen de inloggegevens van je Facebook-account. Maar als het tegenzit kijkt hij met je mee tijdens het internetbankieren en trekt hij vervolgens je rekening leeg. Weg saldo, weg extra vakantiedagen.

Zet in ieder geval voor vertrek het "automatisch verbinden" uit, zodat je altijd zélf, bewust een netwerk moet kiezen. Kijk, het wifi van een gerenommeerd hotel is vaak wel te vertrouwen. Daar denken ze er wel over na. Maar de campingbaas die zelf wat kabels aan elkaar heeft geprikt en daar een router aan heeft gehangen, hoe veilig is dat?

Vroeger had ik gezegd: houd uw heuptasje een beetje in de gaten. Nu is het meer: pas op dat ze niet met hun vingers bij uw digitale portemonnee kunnen. Overigens kun je tegenwoordig in het buitenland tegen normale tarieven gebruik maken van je mobiele data bundel, dat scheelt al.

En oh ja... Wat ik vorig jaar al zei: laat niet de hele wereld via social media weten dat u de komende weken lekker op reis bent. Fijne vakantie!

Uw hoofdofficier,

Bart Nieuwenhuizen

Reageren? Stuur Bart een mail via bartnieuwenhuizen@omroepwest.nl


Alle columns van Bart zijn gebundeld op een aparte pagina.Deel dit artikel: