ANWB begint met fietslessen voor jonge tieners

DEN HAAG - De ANWB is begonnen met een proef met fietslessen voor kinderen in de laatste jaren van de basisschool. De eerste les was woensdag op de Jan Ligthartschool in Den Haag. De ANWB had eerder bij deze school zijn licht opgestoken over de vraag wat kinderen nou belangrijk vinden in het verkeer.

Kunnen fietsen is één ding, maar in het verkeer fietsen is voor steeds meer kinderen moeilijk. De leeftijd waarop kinderen leren fietsen gaat volgens de ANWB omhoog. Fietsen in het drukke stadsverkeer gebeurt vaak pas als de kinderen naar de middelbare school gaan. 'Met name in bepaalde wijken leren ze steeds vaker fietsen. Als je dat van huis uit niet meekrijgt en je moet ineens naar de middelbare school fietsen is dat best moeilijk,' aldus Joske van Lit van de ANWB.

De 11-jarige Meryam merkt dat ook. Ze fietst zelden in het verkeer en vindt sommige dingen spannend: 'van die onverwachte auto's of voetgangers die er snel doorheen willen, en dan moet je heel snel er omheen of stoppen.'

Zelfvertrouwen

Meryam en haar klasgenootjes leren vandaag dan ook remmen, hun hand uitsteken, bijzondere manoeuvres en vooral zelfvertrouwen in het verkeer. 'Zoals je ziet mist het zelfvertrouwen en het zou mooi zijn als ze door de fietslessen zelfverzekerder het verkeer in kunnen en het grote verkeer aankunnen,' aldus Joske van Lit. Als het aan de ANWB ligt worden er binnenkort in het hele land van dit soort lessen gegeven.

Deel dit artikel: