Handgranaten Delft: Coffeeshops blijven dicht bepaalt rechter

DELFT - Coffeeshops The Future in de Peperstraat en The Game in de Breestraat in Delft blijven gesloten. Dat heeft de rechter woensdag bepaald. De coffeeshops waren door de Delftse burgemeester Marja van Bijsterveldt voor onbepaalde tijd gesloten.

Half mei ontploften bij de coffeeshops handgranaten die waren gevuld met metalen balletjes. Een week eerder was The Future al beschoten. Ook een zonnestudio in dezelfde straat werd toen onder vuur genomen.

De twee coffeeshops hebben dezelfde eigenaar. Hij ging in beroep tegen het besluit van de burgemeester. De bestuursrechter heeft de gemeente nu in het gelijk gesteld. 'De coffeeshops blijven voor onbepaalde tijd dicht. De zaak gaat weer open als informatie van de politie daar aanleiding toe geeft', zegt een woordvoerder van de burgemeester.

LEES HIER EEN RECONSTRUCTIE VAN DE ZAAK

In het opsporingsprogramma Team West zijn beelden getoond van de mannen die de handgranaten lieten ontploffen in Delft. Drie mensen zijn opgepakt voor de geweldsincidenten. Het gaat om een 40-jarige Hagenaar, een 22-jarige Delftenaar en een 30-jarige Haagse vrouw. Meerdere bronnen bevestigen aan Omroep West dat de vrouw de weduwe van Piet Pronk is.

Piet Pronk was een beruchte Delftse crimineel. Hij zat een paar jaar in de cel vanwege xtc-handel en de overval op een postkantoor. Hij beloofde zijn leven te beteren en zijn criminele verleden vaarwel te zeggen. Na een maand ging hij echter alweer de fout in door een plaatsgenoot af te persen en belandde hij opnieuw in de cel. Op 16 mei 2017 maakte Piet Pronk een einde aan zijn leven. Hij werd 53 jaar.

Meer over dit onderwerp:
DELFT HANDGRANATEN COFFEESHOP
Deel dit artikel: