Knooppunt Holland: Route Johan & Maurice - Duin- en Bollenstreek

REGIO - Johan Overdevest fietst samen met Maurice Middendorp een knooppuntenroute door de Duin- en Bollenstreek. In deze aflevering, die is opgenomen in april, zie je de streek zoals je deze nog nooit zag. Zowel vanaf de grond als vanuit de lucht kun je genieten van de adembenemende bloemenvelden van tulpen, narcissen en hyacinten. Je gelooft bijna niet dat het echt is!

Johan en Maurice komen langs een huis waar alpaca’s in de tuin staan. Dat zijn een soort lama’s die er erg knuffelbaar uitzien en daarom zijn er ook steeds meer georganiseerde knuffelsessies met alpaca’s. Maar houden die dieren daar wel van? Johan en Maurice spreken de eigenaar en komen tot de conclusie dat knuffelen er niet echt in zit.
Ook brengen ze een bezoek aan HOBAHO in Lisse, waar tulpenveredelaar Floris Slob ze laat zien wat er allemaal bij komt kijken om nieuwe tulpen te kweken die niet alleen nog mooier zijn dan de huidige tulpen, maar ook veel sterker en minder gevoelig voor ziektes, waardoor er weer minder bestrijdingsmiddelen hoeven te worden gebruikt.
En bloemenkweker Simon Pennings laat ze midden in de bloemenvelden zien welke technieken er tegenwoordig gebruikt worden om zo duurzaam mogelijk te werken. En dat varieert van sensoren in het land tot het spuiten van knoflook over het gewas.

Wil je de route van Maurice en Johan zelf ook fietsen? Dit is de beschrijving:
De route begint bij Kasteel Keukenhof (knooppunt 40). De naam Keukenhof is afgeleid van ‘Keukenduin’, een duin dat behoorde tot Slot Teylingen. Voor meer informatie over het kasteel kun je kijken op www.kasteelkeukenhof.nl. Vanaf knooppunt 40 fiets je richting Hillegom via knooppunt 28. Blijf als je bij Hillegom komt links aanhouden, de brug over en fiets door tot de rotonde. Bij de rotonde ga je linksaf naar knooppunt 12 en na het spoor bij knooppunt 11 linksaf.

Je rijdt nu op de Leidsevaart. Tussen 1630 en 1660 werden in heel Holland veel vaarten aangelegd voor trekschuitverkeer. Deze 28 kilometer lange trekvaart tussen Leiden en Haarlem werd in 1657 in slechts acht maanden gegraven door 1500 arbeiders. En een reisje met de trekschuit van Haarlem naar Leiden was een stuk comfortabeler dan een hobbelige koets. De reis duurde zo’n vier uur en bij de wisselplaatsen voor de paarden die de schuiten trokken ontstonden herbergen en drinklokalen.
In de 19de eeuw kwam er een eind aan de trekschuiten en langs de vaart werd rails aangelegd waarover trams en treinen konden gaan rijden.

Bij knooppunt 48 ga je linksaf en fietst weer terug richting Lisse. Je komt daar weer langs Kasteel Keukenhof maar gaat nu de andere kant op, naar knooppunt 49. Daar sla je rechtsaf waarbij je aan je rechterhand het Keukenhof bos hebt liggen en aan je linkerhand in de laagte mooie bloemenvelden.

Aan het eind van de weg bij knooppunt 7 naar links en na een paar honderd meter bij knooppunt 38 naar rechts. Vlak voordat je bij knooppunt 57 komt zie je aan je linkerhand de proeftuin van HOBAHO. In de uitzending heb je kunnen zien dat deze proeftuin bedoeld is om mooie en sterke tulpen te kweken. Het ziet er ook vrolijk uit al die kleuren, maar jij weet nu tenminste dat er nog heel wat bij komt kijken voor er weer een goede nieuwe tulp is ontwikkeld.

Dan door naar de knooppunten 55 en 58. Bij die laatste sla je rechtsaf en fietst richting Noordwijkerhout. Dit is een ietwat drukke weg, maar met geheel vrij liggende fietspaden en prachtige bollenvelden. Je komt over het spoor en de Leidsevaart. Eerder fietste je al langs deze vaart die tussen Haarlem en Leiden loopt. Dan bij twee rotondes rechtdoor. Na de tweede rotonde kun je aan het eind van de weg linksaf slaan. Na 750 vind je de ingang naar Landgoed Nieuw Leeuwenhorst, één van de vele landgoederen die deze streek rijk is.
Op dit oude gedeelte van Nieuw Leeuwenhorst vind je ook de Koepelberg. Bezoekers die hier vroeger met de trekschuit op bezoek kwamen, moesten uitstappen als ze bij Noordwijkerhout een bergje met een klein huisje erop zagen. Ze wisten dan dat ze op Nieuw Leeuwenhorst waren aangekomen. Maurice en Johan hadden hier hun picknick, maar het is ook een mooie plek om even op een bankje wat te drinken en te genieten van dit statige landgoed.

Als je de route verder wilt fietsen ga dan weer 750 meter terug op het Westeinde. Hier op de hoek mag je het land oplopen en foto’s maken terwijl je tussen de bloemen staat. Let op: veel bollenvelden zijn niet toegankelijk voor publiek en dat wordt met borden aangegeven. Dit is om de bollen en bloemen te beschermen tegen onder meer ziektes. Sommige kwekers staan wel toe dat je op hun land komt. Dat is mooi meegenomen, maar doe het ook echt alleen daar.

Vervolg je weg naar knooppunt 42, waar je linksaf slaat naar knooppunt 43. Dit knooppunt ligt in de duinen. Hier ga rechtsaf door de duinen naar knooppunt 86 en ook daar weer naar rechts om de duinen uit te fietsen en zo naar beneden de bollen weer in. Volg deze Langevelderweg tot je een bocht naar recht krijgt. In die bocht kun je linksaf en dan meteen weer links. Je fietst dan langs het Oosterduinse meer, dat in de volksmond ook wel het Comomeer wordt genoemd. Het meer is in de jaren 50 en 60 ontstaan door afgraving van de voormalige Oosterduinen door zandwinning voor de kalkzandsteenfabriek in Hillegom. Het meer is ongeveer 1 km lang en 400 meter breed en is maximaal 13 meter diep. Je kunt er bij zwemmen of even lekker in het gras aan het water liggen. Als je langs de lange kant van het meer bent gefietst ga je bij knooppunt 47 rechtsaf. Vlak voor het fietstunneltje dat onder de provinciale weg N206 doorgaat ga je rechts omhoog, dan links over het water, dan weer links onder het andere fietstunneltje door en fietst door tot aan knooppunt 48. Hier ben je eerder geweest toen langs de Leidsevaart had gefietst. Het laatste stukje langs station Lisse (dat nu een eetgelegenheid is en waarbij je een Toeristisch Overstap Punt vindt) brengt je weer naar knooppunt 42 bij Kasteel Keukenhof.

Kijk hier voor de route op de kaart.

Ook mooi: De Landgoederenroute in de Duin- en Bollenstreek
Deze route is ongetwijfeld het mooist in de tweede en derde week van april, omdat dan de meeste bollenvelden in bloei staan. Maar de Duin- en Bollenstreek heeft nog meer moois te bieden. Zo zijn er vele landgoederen in deze regio en daarom is een landgoederenroute ook leuk om eens te fietsen. Het is een afwisselende route langs historische monumenten, knusse dorpjes, langs vaarten en door de duinen. De route is ontwikkeld in het themajaar Leve het Landgoed van de Provincie Zuid-Holland.


Heb je de aflevering van Knooppunt Holland gemist? Kijk 'm hier terug!

Deel dit artikel: