Knooppunt Holland: Route Johan & Maurice - Duin- en Bollenstreek

© Omroep West
REGIO - Johan Overdevest fietst samen met Maurice Middendorp een knooppuntenroute door de Duin- en Bollenstreek. In deze aflevering, die is opgenomen in april, zie je de streek zoals je deze nog nooit zag. Zowel vanaf de grond als vanuit de lucht kun je genieten van de adembenemende bloemenvelden van tulpen, narcissen en hyacinten. Je gelooft bijna niet dat het echt is!
Johan en Maurice komen langs een huis waar alpaca’s in de tuin staan. Dat zijn een soort lama’s die er erg knuffelbaar uitzien en daarom zijn er ook steeds meer georganiseerde knuffelsessies met alpaca’s. Maar houden die dieren daar wel van? Johan en Maurice spreken de eigenaar en komen tot de conclusie dat knuffelen er niet echt in zit.
Ook brengen ze een bezoek aan HOBAHO in Lisse, waar tulpenveredelaar Floris Slob ze laat zien wat er allemaal bij komt kijken om nieuwe tulpen te kweken die niet alleen nog mooier zijn dan de huidige tulpen, maar ook veel sterker en minder gevoelig voor ziektes, waardoor er weer minder bestrijdingsmiddelen hoeven te worden gebruikt.
En bloemenkweker Simon Pennings laat ze midden in de bloemenvelden zien welke technieken er tegenwoordig gebruikt worden om zo duurzaam mogelijk te werken. En dat varieert van sensoren in het land tot het spuiten van knoflook over het gewas.
Wil je de route van Maurice en Johan zelf ook fietsen? Dit is de beschrijving:
De route begint bij Kasteel Keukenhof (knooppunt 40). De naam Keukenhof is afgeleid van ‘Keukenduin’, een duin dat behoorde tot Slot Teylingen. Voor meer informatie over het kasteel kun je kijken op www.kasteelkeukenhof.nl. Vanaf knooppunt 40 fiets je richting Hillegom via knooppunt 28. Blijf als je bij Hillegom komt links aanhouden, de brug over en fiets door tot de rotonde. Bij de rotonde ga je linksaf naar knooppunt 12 en na het spoor bij knooppunt 11 linksaf.
Kijk hier voor de route op de kaart.
Ook mooi: De Landgoederenroute in de Duin- en Bollenstreek
Deze route is ongetwijfeld het mooist in de tweede en derde week van april, omdat dan de meeste bollenvelden in bloei staan. Maar de Duin- en Bollenstreek heeft nog meer moois te bieden. Zo zijn er vele landgoederen in deze regio en daarom is een landgoederenroute ook leuk om eens te fietsen. Het is een afwisselende route langs historische monumenten, knusse dorpjes, langs vaarten en door de duinen. De route is ontwikkeld in het themajaar Leve het Landgoed van de Provincie Zuid-Holland.

Heb je de aflevering van Knooppunt Holland gemist? Kijk 'm hier terug!