EBS wordt nieuwe busvervoerder rond Den Haag

DEN HAAG - EBS wordt vanaf 2019 de nieuwe busvervoerder rond Den Haag. Dit maakte de Metropoolregio woensdagmiddag bekend. EBS is al actief in Noord-Holland, waaronder in Waterland, en Voorne Putten.
De huidige vervoersmaatschappij in het gebied, Connexxion, raakt het streekvervoer in Westland, Delft en Zoetermeer per augustus 2019 kwijt. De concessie van EBS loopt van 2019 tot 2030.
Het gaat om het streekvervoer in de ov-regio Haaglanden Streek. Dat gebied omvat de gemeenten Westland, Delft, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Zoetermeer en Wassenaar. De stadsbussen in Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg van HTMbuzz vallen hier dus niet onder.  

Marktwerking

Sinds de marktwerking in het openbaar vervoer laten overheden om de zoveel jaar bedrijven opnieuw bieden. Bedoeling is dat het bedrijf wint dat de beste service tegen de laagste kosten kan bieden. Voor het streekvervoer in de ov-regio Haaglanden Streek waren drie bedrijven in de race, Connexxion, EBS en het Franse Keolis.

Israëlische speler

EBS is een dochtermaatschappij van het Israëlische busbedrijf Egged. Het rijdt al sinds 2012 met bussen in een deel van Noord-Holland. Aanvankelijk komt het bedrijf er in problemen door een rekenfout bij de aanbesteding. Er moet geschrapt worden in de dienstregeling.
Maar het bedrijf herpakt zich en schermt met het cijfer 8 dat het krijgt in reizigersonderzoek. Eind vorig jaar wint EBS de concessie voor het busverkeer op het Zuidhollandse eiland Voorne-Putten van grote broer Connexxion. EBS biedt beter vervoer aan en vult dat aan met de belofte voor deelfietsen en Tuktuk's.

Verlies Connexxion

Het is niet de eerste keer dat Connexxion een concessie verliest in onze regio. In 2012 raakt het bedrijf het streekvervoer in de regio Leiden-Alphen-Gouda kwijt aan concurrent Arriva, die er met bussen mag rijden tot 2022.