180 uur werkstraf geëist voor ontucht met minderjarige

RIJNSBURG - Tegen een 26-jarige man uit Rijnsburg eist het Openbaar Ministerie 180 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden vanwege ontucht met een 13-jarig meisje. De verdachte was op dat moment 24 jaar. Volgens hem waren ze verliefd.

De twee hadden elkaar via de sport leren kennen en raakten verwikkeld in een relatie. De moeder van het meisje vroeg meerdere keren om afstand te nemen, maar toch ging het contact door. De verdachte kocht onder andere een prepaid telefoon voor haar, die ze op school in haar kluisje bewaarde.

Toen de moeder van het 13-jarige meisje op een middag vroeger thuis kwam, betrapte ze verdachte bij hen thuis. Volgens haar kon ze zien dat er 'iets' was gebeurd. Later verklaarden de verdachte en de dochter dat ze hadden gezoend en elkaar daarbij over en onder de kleren hadden gestreeld.

Boosheid

De verdachte wist bij zichzelf dat het eigenlijk niet kon wat hij deed en hij vertelde dit ook tegen het meisje. Maar volgens hem waren ze verliefd, het meisje ook. Zij was in eerste instantie dan ook boos op haar ouders.

Inmiddels is die boosheid echter overgeslagen op de verdachte. Hij liet het volgens haar zo ver komen en nu wil ze niks meer met hem te maken hebben.

Geestelijk nog niet uitontwikkeld

Het Openbaar Ministerie is duidelijk: volgens de wet zijn seksueel gerichte handelingen bij personen onder de zestien jaar niet toegestaan, ook niet als het kind er al dan niet toestemming voor zou geven of in mee zou gaan. Volgens de wetgever zijn kinderen onder de zestien geestelijk nog niet uitontwikkeld, kunnen ze geen goede afwegingen maken en kan dus van een echte vrije wil nog geen sprake zijn.

'De verdachte heeft er onvoldoende bij stilgestaan dat het slachtoffer qua seksualiteit nog in ontwikkeling en dus kwetsbaar was', zei de officier van justitie in de rechtbank. 'Zij moest alles nog ontdekken. Daarbij was het leeftijdsverschil zo groot dat er ook in maatschappelijke positie een groot verschil was. Verdachte had al een studie afgerond en meerdere jaren een baan.'

Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Deel dit artikel: