HTM past plannen bus 23 aan, maar niet zoals tegenstanders wilden

DEN HAAG - Een nieuwe buslijn naar het Norfolkterrein, een nieuwe spitslijn, een andere busnummering en extra trams in de spits. De HTM heeft het vervoersplan voor Den Haag voor 2019 op een aantal punten aangepast na de kritiek die begin april losbarstte. In de eerste versie van het plan werd er onder meer gesneden in de buslijnen 22 en 23.

Lijn 23 zou alleen in de zomermaanden nog naar Kijkduin  rijden. Tegen dat plan kwam veel verzet, ook van de gemeentes Rijswijk en Den Haag. Het plan is nu aangepast, maar niet zoals de tegenstanders wilden. Lijn 23 gaat van maart tot en met september doorrijden naar Kijkduin, maar alleen in de weekends.

De HTM gaat met de gemeente Den Haag overleggen of er toch nog ergens geld is voor extra ritten. Aan het andere uiteinde van hetzelfde traject, tussen station Laan van Nieuw Oost-Indië en Scheveningen Noorderstrand, gaan in het weekend juist meer bussen rijden.

Verknoopt

De buslijnen 18 en 22 worden aan elkaar geknoopt, waardoor een doorgaande lijn 22 ontstaat van Duindorp, via Scheveningen en Den Haag Centraal naar Rijswijk De Schilp. Eerder zou de eindhalte in Rijswijk worden verplaatst, maar na protest van de gemeente Rijswijk blijft De Schilp behouden als eindpunt.

De bus komt er buiten de spits alleen nog maar twee keer per uur. De overige ritten eindigen bij het station van Rijswijk. Lijn 18 vervalt; voor de bewoners van de wijk Benoordenhout komt er een buslijn 20 tussen het Centraal Station en Duinzigt.

Nieuwe sneldienst

Op lijn 25 gaan in het weekend en in de zomer meer bussen rijden, en er komt een nieuwe lijn 27 die als sneldienst gaat rijden tussen Vrederust en Mariahoeve via de stations Hollands Spoor en Centraal. Na een half jaar wordt het succes van deze lijn geëvalueerd.

Er komt een lijn 28 tussen het Norfolkterrein en het Centraal Station. Hier worden elektrische bussen ingezet. Vanaf augustus 2019 gaat die bus de hele dag doorrijden naar de Binckhorst en Voorburg, tot die tijd is het een spitslijn naar de Binckhorst. Tenslotte komt er een spitsbus 29 van de Oude Waalsdorperweg via de stations HS en CS naar Rijswijk.

Trams

Op alle tramlijnen rijden de trams voortaan tot 19 uur hun 'overdagfrequentie'. Op de lijnen 1, 6 en 16 komen meer ritten op zaterdag. Ook wordt de halte Lansingerland-Zoetermeer het nieuwe eindpunt van RandstadRail 4. Daar staat tegenover dat op lijn 19 in de vroege ochtend in het weekend nog maar drie keer per uur wordt gereden in plaats van elk kwartier.

Een woordvoerder van de HTM zegt dat het bedrijf blij is dat er 'slim met de middelen is omgegaan en dat met meer trams de kwaliteit voor de reizigers verbetert'. De gemeente Rijswijk laat in een reactie weten gematigd positief te zijn. Van de drie voorgestelde wijzigingen op lijn 22 en 23 zijn er twee geschrapt, maar lijn 23 verdwijnt uit de Muziekbuurt en dat vindt de gemeente nog steeds teleurstellend.

Westland

De HTM gaat ook nog een keer praten met de gemeente Westland over de verlenging van lijn 21 naar Wateringen. Daar was na jarenlang lobbyen vanuit het dorp overeenstemming over, maar toen de HTM een route voorstelde stuitte die weer op verzet. Toch komt er nog een keer overleg.

Meer over dit onderwerp:
HTM DEN HAAG RIJSWIJK METROPOOLREGIO
Deel dit artikel: