Droogte: mogelijk honderden kilometers dijk geïnspecteerd

LEIDEN - Het hoogheemraadschap van Rijnland bereidt zich voor op grootschalige dijkinspecties door de aanhoudende droogte. Op dit moment wordt 27 kilometer 'droogtegevoelige dijk' geïnspecteerd. Volgende week wordt de inspectie opnieuw uitgevoerd. Als blijkt dat er schade is onstaan door de droogte, wordt het gebied met 237 kilometer uitgebreid. Dit maakte dijkgraaf Rogier van der Sande donderdagochtend bekend op een persconferentie.
De dijken die nu geïnspecteerd worden liggen in de omgeving van Gouda, Boskoop en Roelofarendsveen. 'Op dit moment is er nog geen schade ontdekt, volgende week gaan de inspecties verder,' laat Van der Sande weten.
Als de droogte de komende tijd aanhoudt en er onstaat hierdoor schade aan de dijken, dan is de kans aanwezig dat het hoogheemraadschap maatregelen moet nemen. Een vaarverbod of een beregeningsverbod in een bepaald gebied behoort dan tot de mogelijkheden, maar zover is het nog niet.

Wel heel erg droog

Dijkgraaf Van der Sande: 'Ik maak me nu nog geen zorgen, maar we houden de situatie wel goed in de gaten. Het zijn namelijk spannende tijden, want het is in jaren niet zo droog geweest'.