Veel boosheid over veranderingen bus 23: 'Dit is uiterst betreurenswaardig'

DEN HAAG - De veranderingen rond buslijn 23, de langste buslijn van Den Haag en omgeving, blijven de gemoederen bezighouden. Nu de bus definitief niet meer altijd doorrijdt naar Kijkduin, en de muziekbuurt in Rijswijk sowieso helemaal niet meer aandoet, klinkt protest. Een deel van de eerdere bezwaren is genegeerd, de Metropoolregio heeft de plannen woensdag afgehamerd. De nieuwe dienstregeling, met de felbekritiseerde wijzigingen op lijn 23, gaat in het najaar van start.
De plannen werden na eerder protesten wel iets aangepast, maar niet zoals tegenstanders van de veranderingen wilden. Bus 23 rijdt nu nog tussen Scheveningen en Kijkduin, via Bezuidenhout, Voorburg, Rijswijk, Escamp, de Vruchtenbuurt en Bohemen.
Van september tot en met maart rijdt de bus doordeweeks voortaan niet verder dan het De Savornin Lohmanplein en dus niet meer tot Kijkduin. Dat gebeurt straks alleen nog maar in de weekends. Ook bij drukke zomerse dagen en evenementen wordt er als vanouds gereden.
Veel partijen niet blij
Tegen de plannen was eerder al veel verzet. Toen zou de bus ook in de weekends niet meer doorrijden tot de badplaats. Hoewel dat plan nu is geschrapt, lijkt er toch nog veel onvrede te zijn. Ook over het verdwijnen van de bus uit een deel van Rijswijk. Ze zijn er allemaal niet blij mee: de winkeliers op Kijkduin, de wijkvereniging Waldeck, Bohemen en Kijkduin, de wethouder van Rijswijk, reizigersvereniging Rover.
'Dit is uiterst betreurenswaardig, dat je de tweede badplaats van Den Haag doordeweeks op slot doet. Het is bizar dat je Kijkduin onbereikbaar maakt. Zeker omdat we het nu nodig hebben, met een grootscheepse verbouwing', zegt Frans van Steenis. Hij vertegenwoordigt de strandtenthouders en andere ondernemers op Kijkduin.
'Dit is echt onbegrijpelijk'
'Iedereen is druk bezig te vertellen dat we het openbaar vervoer moeten gebruiken en niet de auto. Hier zijn we niet blij mee, dit is echt onbegrijpelijk. De gemeente heeft er ook belang bij dat er hier bezoekers naartoe komen. We doen er alles aan om Kijkduin open te houden, ondanks de werkzaamheden en dan gebeurt er dit. In dit soort tijdens zou het toch handig zijn als de gemeente en HTM hier geld in steken.'
Een 'potje' om zelf bij te dragen hebben de ondernemers volgens Van Steenis niet. 'Nederland heeft gewoon nutsvoorzieningen. En de ondernemers betalen gewoon belasting', zegt hij.
Ouderen kunnen niet meer naar ziekenhuis
Ook bij wijkvereniging Walboduin (Waldeck, Bohemen, Kijkduin) is er verontwaardiging. 'Wij vinden dat bus 23 niet alleen in het weekend door moet rijden naar Kijkduin', zegt voorzitter Hank Hoogwout tegen Omroep West. De wijk Bohemen blijft door het wegvallen van bus 23 straks verstoken van de verbinding met bijvoorbeeld station Rijswijk, maar ook het openbaar vervoersknooppunt aan de Leyweg.
'Er wonen hier veel ouderen die bijvoorbeeld naar ziekenhuis Leyenburg willen. Dat is echt heel lastig. Wij blijven bij ons standpunt en zullen zeker proberen om bus 23 weer in zijn oorspronkelijke dienstregeling terug te laten komen', zegt Hoogwout. Hoe ze dat gaan doen moet nog overlegd worden met het bestuur van de wijkvereniging.
Rover: 'Er moet geld bij'
'Het plan om bus 23 niet meer altijd door te laten rijden naar Kijkduin is niet ideaal', erkent Arnold van der Heijden. Hij is voorzitter van de Haagse afdeling van reizigersvereniging Rover. 'Het had iets meer kunnen zijn. Wij doen ons best om te praten met de Metropoolregio. Zij kijken gewoon zuiver naar de kosten, de subsidies worden steeds lager. Dus kunnen ze ook minder doen.'
Volgens Van der Heijden is er sprake van een waterbedeffect. 'Als er ergens iets bij moet, zoals de nieuwe bus 28 van het Norfolkterrein naar Den Haag Centraal, moet er ergens iets af. Dus moet er meer geld bij. Sowieso als je kijkt naar de Haagse mobiliteitsagenda. Die zegt dat er meer mensen met het openbaar vervoer en minder met de auto. Dan kun je niet doorgaan met er elk jaar opnieuw geld af te halen.'
Wethouder Rijswijk baalt
De Rijswijkse wethouder Björn Lugthart is blij dat de 'ergste' wijzigingen van tafel zijn. 'Maar dat er niet meer in de Muziekbuurt wordt gereden, daar balen we stevig van. Al het vervoer gaat om deze wijk heen. We hebben ons er keihard voor gemaakt dit te voorkomen, maar we kunnen er nu niks meer aan doen', zegt hij tegen Omroep West.
'De Metropoolregio is nu aan zet. Ik vind het gewoon jammer dat het zo gaat. De hele reden is de vrije busbaan op de Sir Winston Churchilllaan. Door bus 23 daar te laten rijden zou je volgens de metropoolregio drie minuten tijdwinst boeken. Maar dat gaat helemaal niet lukken', zegt de wethouder. Lugthart: 'Binnen de Metropoolregio nemen we met 23 wethouders in goed overleg besluiten. Maar hier is Rijswijk de dupe van. Er zijn al veel boze reacties uit de buurt. Mensen vinden het echt schandalig en ik vind dat begrijpelijk. Echt teleurstellend dat HTM een hele wijk niet meer aandoet.'
Metropoolregio: Rijswijk moet zelf betalen
De Metropoolregio bevestigt dat de plannen nu zijn vastgesteld. 'De wethouders zijn akkoord gegaan. Maar er wordt gedurende het jaar wel gekeken of bus 23 toch nog een andere route kan gaan rijden of er geschoven kan gaan worden', vertelt woordvoerder Brigitte Beeks. Maar voor Rijswijk lijkt er weinig kans dat de bus terugkomt in de Muziekbuurt.
Beeks: 'Tenzij Rijswijk nog iets met de HTM kan regelen. Maar dat is iets tussen de gemeente en de vervoerder. Dan moet er extra geld worden gevonden.' Wethouder Lugthart vindt dat raar. 'Volgens mij moet de Metropoolregio dat regelen.' Waarom de plannen toch doorgaan ondanks alle kritiek uit zowel Kijkduin als Rijswijk, daarop wil de Metrpoolregio niet ingaan. 'Het is niet onze rol om die weerstand weg te nemen. Wij toetsen alleen maar. Mensen moeten klagen bij hun eigen gemeente, niet bij ons.'
HTM: Wel degelijk alternatieven voor weggevallen haltes
De HTM zegt in een reactie dat er voor de Muziekbuurt wel degelijk een alternatief is. 'Tram 17. Die is niet rechtstreeks, maar je komt er nog steeds', aldus woordvoerder Marijke Poppelier. Ook klachten over het al dan niet doorrijden van Bus 23 naar Kijkduin relativeert ze. 'Er zijn nog steeds twee andere bussen die naar Kijkduin rijden, bus 24 en 26. Inderdaad, bus 23 rijdt niet meer alle dagen.'
Maar hoe moet het dan met de ouderen, die straks veel verder moeten lopen naar het De Savornin Lohmanplein of de een stuk verder weg gelegen haltes van bus 26? 'We kijken naar het totaalplaatje. Er zitten in het nieuwe plan ook verbeteringen. Zo komen er bijvoorbeeld meer trams in de spits, zodat mensen straks minder drukte in de tram hebben. Ook bij de bus is er behoefte aan veranderingen en dat proberen we in het juiste vast te gieten.'
'Keuzes altijd lastig'
Volgens Poppelier kan het voor mensen altijd lastig zijn, omdat ze 'anders' gewend zijn. 'We moeten kijken naar het openbaar vervoer in zijn totaliteit. Dan moeten we soms keuzes maken', aldus de HTM zegsvrouw. Ze benadrukt dat er nog met de gemeente wordt gesproken om 'de zaak te finetunen'. Maar wanneer daarover meer duidelijkheid komt, kan ze niet zeggen. 'We gaan proberen het met bestaande middelen toch zo in te richten dat de dienstverlening optimaal is', klinkt het.
Haagse wethouder: overleg volgt
En die milieudoelstellingen dan? Poppeliers: 'Daar heeft dit niks mee te maken. Wij kijken gewoon welke behoefte er is, waar reizigers in en uitstappen en hoe we de verbindingen leggen.'
Wanneer de gemeente met de HTM in overleg gaat over het zogeheten 'finetunen' is nog niet bekend, maar zal volgens een woordvoerder op korte termijn plaatsvinden.
Alle mensen die balen van de veranderingen aan buslijn 23 moeten dus voorlopig nog even geduld hebben.
LEES OOK: