Studenten willen extreem alcoholgebruik beteugelen

DELFT - Delftse studentenverenigingen willen extreem alcoholgebruik onder de leden beteugelen. Om dat voor elkaar te krijgen ondertekenden vijf verenigingen woensdag een overeenkomst met de gemeente, het Rode Kruis, de Stichting Jeugd en Alcohol en de Technische Universiteit. Er gaat bijvoorbeeld meer voorlichting komen.

Het Rode Kruis zet al langer EHBO'ers in bij studentenevenementen. EHBO-acties hebben dan vaak te maken met bovenmatig alcoholgebruik. 'Er is een toename van het aantal evenementen waarvoor EHBO-inzet gevraagd wordt,' vertelt voorzitter Krista den Drijver van het Rode Kruis afdeling Delft.

'Vorig jaar zijn er sancties opgelegd aan verenigingen, vanwege een incident. We concludeerden dat dit soort excessen moet worden voorkomen. Verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid zijn belangrijk, vandaar dat we ook studenten opleiden tot EHBO'er. Nu al is zo'n 25 procent van onze EHBO'ers verbonden aan de Technische Universiteit en hoge scholen.'

Voorlichting over risico's

Goede voorlichting en preventie zijn belangrijk, aldus de samenwerkingspartners. Daarin krijgen mentoren van de Ontvangst Week en nieuwe eerstejaars speciale voorlichting. En ook wordt er gewerkt aan een symposium om studenten over alcoholgebruik te laten praten met bijvoorbeeld mensen uit de horeca en van de gemeente.

De samenwerking is voor de periode van een jaar. 'Voor zover wij weten is deze aanpak uniek in Nederland en we willen er de komende tijd meer organisaties bij betrekken om het breder uit te rollen,' besluit Den Drijver.

LEES OOK: EL CID: Geen alcohol voor minderjarige studenten

Meer over dit onderwerp:
DELFT ALCOHOL STUDENTEN
Deel dit artikel: