Handhavers mogelijk ingezet tijdens jaarwisseling Den Haag

DEN HAAG - Burgemeester Krikke van Den Haag gaat onderzoeken of het mogelijk is om tijdens de jaarwisseling handhavers in te zetten. Nu gaan handhavers na tien uur 's avonds de straat niet meer op. Een voorstel van GroenLinks om dit met Oud en Nieuw toch te doen zodat de politie ontlast wordt, kreeg donderdag een meerderheid in de gemeenteraad. De partij wil met de maatregel vuurwerkoverlast zoveel mogelijk tegengaan.

Tijdens een eerder debat over het inzetten van handhavers na tienen, zei burgemeester Krikke dat de cao dit niet toelaat. Maar deze stelling was wat kort door de bocht, stelde de burgemeester donderdag in de gemeenteraadsvergadering. 'In theorie kan het wel maar in de praktijk gebeurt het niet', zei Krikke. 

Ze is bereid om te onderzoeken of het mogelijk is om handhavers te gebruiken. Ze benadrukte wel dat het ook afhankelijk is van de politiecapaciteit. Krikke: 'Want handhavers vallen onder de regie en de verantwoordelijkheid van de politie.'

Geen vuurwerk afsteken in natuurgebieden

Verder wil de raad dat het verboden wordt om vuurwerk af te steken in natuurgebieden, als daar sprake is van aantoonbare overlast. De Partij voor de Dieren diende een motie hierover in, die werd aangenomen. De partij verwees naar een artikel van de algemene plaatselijke verordening (APV). Daarin staat dat het verboden is om 'smeulende voorwerpen te laten vallen, weg te werpen of te laten liggen'. 'Dit verbod omvat ook vuurwerk aangezien dit brandt of smeult', stelde de PvdD.

Burgemeester Krikke 'omarmde' de motie. 'Maar alleen als de overlast aangetoond wordt. Wanneer dit het geval is, dan ben ik bereid om een verbodsbord neer te zetten.'

Geen uitbreiding vuurwerkvrije zones

De burgemeester gaat het aantal verplichte vuurwerkvrije zones in de stad niet uitbreiden. Nu geldt er een verbod rondom ziekenhuizen, verpleeghuizen en kinderboerderijen. De PvdA wil dat aantal met vijf plekken uitbreiden omdat er op sommige locaties in de stad de overlast groot is. 

Maar volgens de burgemeester is uitbreiding onmogelijk. 'Er is onvoldoende politiecapaciteit om dit te handhaven', zei Krikke. 'Bovendien hebben we geen signalen uit de stad ontvangen die hierop aandringen.' 

Vrijwillige vuurwerkvrije zones

Krikke ziet meer in het uitbreiden van vrijwillige vuurwerkvrije zones. Dat zijn gebieden waar bewoners met elkaar afspreken geen vuurwerk af te steken. Bewoners moeten er zelf op letten dat de afspraken worden nagekomen. De politie handhaaft niet. Een meerderheid van de gemeenteraad steunde haar.

LEES OOK: Tweede Kamer: 'Gemeenten mogen vuurwerk verbieden'

Meer over dit onderwerp:
VUURWERK DEN HAAG PAULINE KRIKKE
Deel dit artikel: