Ziekteverzuim gevangenis Alphen aan den Rijn gedaald naar 8 procent

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het ziekteverzuim in de gevangenis in Alphen aan den Rijn lag in mei op 8 procent. Dat schrijft minister Sander Dekker van Rechtsbescherming in antwoord op kamervragen. Het ziekteverzuim in Alphen lag vorig jaar op 10 procent. Personeel trok aan de bel. SP-Kamerlid Michiel van Nispen stelde kamervragen over de veiligheid in de gevangenis in Alphen aan den Rijn.

Bewaarders vertelden aan Omroep West dat ze met te weinig gekwalificeerd personeel op een afdeling lopen. De gaten in het rooster worden gevuld met de inhuur van beveiligers die niet opgeleid zijn om in de gevangenis te werken. Volgens de minister gaat het om 'medewerkers die goed ingezet kunnen worden als complexbeveiliger binnen het gevangeniswezen.'

Minister Dekker schrjft dat de verzuimcijfers het gevolg zijn van veel langdurig zieken en grote organisatorische veranderingen. Dekker geeft toe dat de personele bezetting krap is. 'PI Alphen aan den Rijn zet goed opgeleid personeel van de Dienst Vervoer en Ondersteuning in. Zo nodig wordt ook personeel van een externe partij ingehuurd dat in ieder geval over een opleiding MBO-2 beveiliging beschikt.'

63 nieuwe mensen

In mei was 8 procent van het personeel in Alphen ziek. Dat is bijna gelijk aan het landelijk gemiddelde in gevangenissen, dat ligt op 7,7 procent. Dit jaar zijn inmiddels 63 nieuwe medewerkers aangenomen in Alphen aan den Rijn. Er zijn dit jaar 12 medewerkers uitgestroomd, schrijft de minister.

Er loopt momenteel een wervingscampagne voor nieuwe personeel in Alphen aan den Rijn. Ook in andere gevangenissen is het personeelstekort groot. Tot nu toe werden er landelijk ruim 700 nieuwe personeelsleden aangenomen. Het personeel dat werkzaam was in de gevangenis in Zoetermeer, gaat aan het werk in andere gevangenissen, omdat Zoetermeer definitief dicht gaat.

Deel dit artikel: