De Mos na geweld tegen Haagse handhavers: 'Dit is onacceptabel'

DEN HAAG - 'Dit is onacceptabel,' zegt de Haagse wethouder Richard de Mos (Hart voor Den Haag/Groep de Mos). Hij reageert daarmee op het geweld dat woensdagavond tijdens drie incidenten is gebruikt tegen in totaal acht gemeentelijke handhavers en toezichthouders in het stadsdeel Escamp.

De verdachten van twee van de incidenten werden direct ter plekke aangehouden. De verdachte van het derde incident is op aanwijzing van de toezichthouders op een later moment gepakt.

De Mos heeft de betrokken toezichthouders ook een bloemetje gestuurd. Hij is sinds een maand verantwoordelijk voor de handhavers en toezichthouders van de Handhavingsorganisatie van de gemeente. Zij zijn verantwoordelijk voor het toezicht op en de handhaving van wet- en regelgeving in de openbare ruimte. De mannen en vrouwen spreken bijvoorbeeld burgers aan op gedrag, kunnen boetes opleggen voor overtredingen en eventueel ook mensen aanhouden.

Blijf af van toezichthouders

Wethouder De Mos is onaangenaam getroffen door het geweld tegen zijn mensen. ‘Dit is voor ons echt onacceptabel. Je blijft van onze toezichthouders af. Dit zijn onze vooruitgeschoven posten om Den Haag veilig en leefbaar te houden. Die laat je hun werk doen, ook al ben je het misschien soms niet helemaal eens met wat ze doen. De handhavers zijn onze ogen en oren in de wijk en zorgen dag en nacht voor de leefbaarheid in onze stad. Het gedrag dat wij gisteren hebben meegemaakt, accepteren wij niet.’

Vandaar ook dat er samen met de politie is opgetreden en de verdachten zijn aangehouden, stelt hij. Over de samenwerking met de politie is de wethouder zeer te spreken. ‘Die reageert snel als sprake is van geweld tegen toezichthouders en handhavers. Dat is goed om te zien,’ aldus de Mos. ‘Samen moeten we de stad veilig houden.’

LEES OOK: Handhavers mogelijk ingezet tijdens jaarwisseling Den Haag

Meer over dit onderwerp:
DEN HAAG DE MOS HANDHAVING
Deel dit artikel: