Manege Woubrugge vreest voortbestaan door komst varkenshouderij

Varkenshouder Nico Kroes
Varkenshouder Nico Kroes © Omroep West
WOUBRUGGE - Een manege in Woubrugge vreest de komst van een varkenshouderij aan de Kruisweg. De advocaat van de manegehouder liet bij de Raad van State weten dat het bedrijf denkt failliet te gaan als de varkenshouder mag bouwen aan de Kruisweg.
In februari 2017 kreeg varkenshouder Nico Kroes van de gemeente Kaag en Braassem toestemming om zijn bedrijf uit te breiden en te verhuizen. Maar daar wil de managehouder een stokje voor steken en stapte naar de Raad van State.
Volgens de manegehouder lopen er nu al klanten met paard en al weg door de onzekerheid over de toekomst en zou het bedrijf dat mogelijk niet kunnen bolwerken. De manege-eigenaar verwacht een hoop stank en herrie van de varkenshouderij. De paarden en klanten zouden daar niet goed tegen kunnen.

Gemeente: alleen maar voordelen

De gemeente Kaag en Braassem is groot voorstander van het varkenshouderijplan, omdat Kroes daarmee zijn huidige intensieve veehouderij uit de dorpskern van Woubrugge naar het platteland kan verplaatsen. Op de huidige locatie van het bedrijf aan de A. de Graaflaan komen woningen.
Volgens de gemeente zijn er bijna alleen maar voordelen. De stank- en andere milieuoverlast in de kern van Woubrugge neemt af en Kroes kan weer een paar jaar vooruit met een moderne veehouderij in agrarisch gebied. Daar wonen weinig mensen en op grote afstand.

Vier keer zo groot

Volgens de tegenstanders kleven er vooral nadelen aan het plan, omdat de milieuwinst volledig wordt weggepoetst door de groei van het aantal varkens met 50 procent tot 3.700. Bovendien wordt de bedrijfslocatie vier keer zo groot. Volgens de tegenstanders, manege Van Wijk en een aantal omwonenden, gaat het niet om een verplaatsing van een bestaand bedrijf, maar om de vestiging van een grote intensieve veehouderij. En daarvoor gelden veel strengere milieu- en planologische normen dan voor een verplaatsing.
Het nieuw vestigen van intensieve veehouderijen is volgens landelijk en provinciaal milieubeleid niet, of nauwelijks mogelijk. Verder vinden de tegenstanders dat een uitbreiding van een intensieve veehouderij niet meer van deze tijd is. Net als met de gaswinning in Groningen komt er steeds meer verzet tegen de volksgezondheidsrisico’s en uitbuiting van de dieren. Uit een groeiend aantal onderzoeken blijkt dat de organische fijnstof van grote varkenshouderijen tot op grote afstand volksgezondheidsprobleem kunnen leiden.

Tenenkrommende argumenten

Varkenshouder Kroes noemde de argumenten die de tegenstanders tegen zijn verhuisplannen hebben tenenkrommend. ‘Ik krijg inderdaad meer varkens aan de Kruisweg, maar ik moet wel een levensvatbaar bedrijf kunnen opzetten daar,’ aldus Kroes.
Daar voegde de gemeentewoordvoerster nog aan toe dat Kroes zelf zijn verhuizing moet bekostigen en dat er geen cent van de gemeente naar toe gaat. Op de kritiek van de bezwaarmakers dat Kroes en de gemeente nauwelijks naar alternatieve locaties hebben gekeken zei de veehouder dat hij ook locaties in Alphen en Nieuwkoop op het oog had maar dat die gemeentes de deur op slot gooiden. Ook de tegenstanders noemden op hun beurt de hele gang van zaken rond het verplaatsingsplan tenenkrommend van de onzorgvuldigheid.
Of de Raad van State een streep door het varkenshouderijplan van Kroes haalt of het sein op groen zet, blijkt binnen enkele weken uit de uitspraak.