Gouda houdt oprit aan A12 naar Rotterdam en Den Haag

GOUDA - Gouda houdt zijn oprit op de A12 richting Rotterdam en Den Haag. Dat is het resultaat van de verkenning naar de verbreding van de A20 tussen Gouda en Nieuwerkerk. Die verkenning gaat nog een aantal maanden door, maar volgens Rijkswaterstaat is nu al duidelijk dat de oprit niet zal sneuvelen. Daar is wel sprake van geweest.

Het is de bedoeling dat de A20 tussen Moordrecht en Nieuwerkerk een extra rijstrook krijgt. Als die er is zal het verkeer volgens Rijkswaterstaat zoveel beter doorstromen dat er geen files meer op de aansluitende A12 onder het Gouwe-aquaduct richting Rotterdam zullen ontstaan. Die files waren het argument om de oprit op de A12 af te sluiten. Zonder files kan de oprit openblijven.

Tegen de afsluiting van de oprit was veel verzet in Gouda. Verkeer vanuit het stadscentrum zou de A20 op moeten bij Moordrecht, en dat zou de bereikbaarheid van het centrum en de wijken Bloemendaal en Plaswijck sterk verslechteren.

Afrit

Of de afrit van de A12 richting Gouda open blijft is nog niet duidelijk. Dat moet eind 2018 of begin 2019 blijken zijn als de hele verkenning naar de verbreding van de A20 klaar is.

Verantwoordelijk wethouder Hilde Niezen van Gouda is in elk geval blij dat de oprit behouden blijft: 'Dit hebben we nodig om bereikbaar te blijven. Ook voor de doorstroming in de stad en de omliggende wegen is de oprit Gouda van groot belang. Ik wil ondernemers, bewoners en politieke partijen die zich hiervoor hebben ingezet gelukwensen met dit resultaat.'

Meer over dit onderwerp:
GOUDA A12 GOUWE-AQUADUCT A20
Deel dit artikel: