Poging om Nederlandse en Haagse vlag in raadzaal te krijgen mislukt opnieuw

DEN HAAG - Een nieuwe poging om in de Haagse raadzaal een Nederlandse en Haagse vlag neer te zetten, is mislukt. Ook komt er geen piratenvlag in de zaal te hangen én er komt ook geen verwijzing naar artikel 1 van de Grondwet.

Dat werd donderdag duidelijk tijdens de laatste raadsvergadering voor de zomer. Ruim een jaar geleden was er ook al een poging om de zaal te voorzien van vlaggen. Dat gebeurde net nadat bekend werd dat in de Tweede Kamer een Nederlandse vlag kwam te hangen.

Toen was het Groep de Mos die het voortouw nam. Die partij zag destijds graag de vlaggen ook naar de zaal aan het Spui komen 'als symbolen van ons land en onze stad en daarmee van eenheid'. Maar ook toen was er onvoldoende steun: van de 45 raadsleden stemden er 23 tegen en 22 voor.

'Vlag permanent in de vergaderzaal'

Nu roken Hart voor Den Haag/Groep de Mos, VVD, PVV en ChristenUnie/SGP na de verkiezingen en met de nieuwe verhoudingen in de gemeenteraad een nieuwe kans. Fractievoorzitter Arjen Dubbelaar van Groep de Mos zag het al helemaal voor zich. Hij was zelfs zo enthousiast dat hij beloofde de kosten zelf te betalen en de vlaggen ook eigenhandig te plaatsen.

'De Nederlandse vlag staat wel al tijdens de naturalisatieceremonie in de raadzaal, maar niet tijdens de raadsvergadering. Wij willen deze vlag permanent in onze vergaderzaal hebben en daarnaast moet er ook een Haagse vlag komen. Wij zijn trots op ons land en onze stad en dit willen we te allen tijde uitstralen naar onze inwoners. Symboliek hoort daarbij.'

'Geen satéprikker'

VVD’er Jan Pronk blikte ook vast vooruit: 'De Nederlandse en Haagse vlag staan symbool voor de trots op ons land en onze stad, de nationale en Haagse geschiedenis en de democratische rechtstaat. Daarom horen deze vlaggen thuis in de raadszaal.'

PVV-raadslid Willie Dille stelde alvast wat eisen. 'Het moeten natuurlijk wel mooie vlaggen worden, geen satéprikker zoals in de Tweede Kamer.'

Piratenvlag in de zaal

Net als ruim een jaar geleden was er ook weer een reactie van Haagse Stadspartij. Die wilde dan ook direct een piratenvlag in de zaal. 'Een trots symbool van een subcultuur,' aldus raadslid Joris Wijsmuller.

En één van de PvdA. Die partij pleitte opnieuw voor meer kleur in de zaal. 'Een krachtiger signaal om onze gemeenschappelijkheid, Haagse kracht, diversiteit en eenheid te benadrukken dan de Nederlandse vlag zijn de gemeenschappelijke waarden die wij met elkaar delen,' aldus fractieleider Martijn Balster. En die worden volgens hem verwoord in artikel 1 van de Grondwet. Dat moest dus wat hem betreft een 'permanente en prominente' plaats in de raadzaal krijgen.

Geen meerderheid

Maar alle voorstellen haalden geen meerderheid. Al scheelde het bij de vlaggen weer heel weinig: twintig stemmen vóór, drieëntwintig stemmen tégen.

LEES OOK: Groep de Mos wil ook Haagse vlag op Haags vliegveld

Meer over dit onderwerp:
VLAG DEN HAAG RAADZAAL
Deel dit artikel: