Gratis nieuw paspoort of id-kaart als je chip niet werkt

REGIO - Bij alle gemeenten kan vanaf maandag gecontroleerd worden of de chip in je paspoort of identiteitskaart goed werkt. Van ongeveer 5.000 reisdocumenten die tussen 1 april en 30 juni zijn uitgegeven, werkt de chip niet goed. Zo'n 600.000 mensen die in die periode een paspoort of id-kaart hebben aangevraagd kregen vrijdag een brief.

Volgens het ministerie van Buitenlandse zaken hoeven vakantiegangers zich geen zorgen te maken op het vliegveld. Het enige probleem is dat de elektronische gate niet opengaat vanwege de kapotte chip. Die reizigers moeten dan door de gewone douanecontrole.

Je hoeft niet per se naar het gemeentehuis om te controleren of je paspoort of id-kaart kapot is. Je kan ook via een speciale app (BZK-ID) zelf controleren of het document vervangen moet worden. Wel kan je bij de gemeente je document laten testen op een productiefout. Wie een reisdocument heeft met een zo'n fout, krijgt gratis een nieuwe. De producent betaalt de kosten. De fout werd eind juni ontdekt.


Den Haag en Zoetermeer

Volgens een woordvoerder van de gemeente Den Haag kunnen mensen contact opnemen met de gemeente via 14 070. 'Een medewerker zorgt er dan voor dat er zo snel mogelijk een afspraak wordt gemaakt. Tijdens de afspraak worden paspoort of ID-kaart gecontroleerd. Indien deze een fout bevatten, worden deze gratis vervangen', aldus een woordvoerder.

Een woordvoerder van de gemeente Zoetermeer raadt mensen aan zelf via de app te checken of het paspoort of de ID-kaart werkt. 'Ook kunnen ze digitaal een afspraak maken.' De woordvoerder vindt het gebruik van een nooddocument geen goed idee. 'Dit werkt namelijk niet in alle landen.'

Onderzoek

Er wordt nog onderzocht hoe het mis kon gaan, waarom dat pas na maanden is ontdekt, hoe groot de schade is en hoe zo'n fout voortaan kan worden voorkomen. Als je vrijdag geen brief hebt ontvangen, dan is er niks mis met de chip in je paspoort of id-kaart.

Meer over dit onderwerp:
PASPOORT CHIP SCHIPHOL ZOMERVAKANTIE
Deel dit artikel: