IJs met de smaak van Big Mac is grote hit in Leiden

Het ijs met de smaak van Big Mac.
Het ijs met de smaak van Big Mac. © Facebook/IJs van Matthijs
DEN HAAG - Je kunt het zo gek niet bedenken of er wordt tegenwoordig ijs van gemaakt. Dat het altijd een stapje 'gekker' kan bewijst ijssalon IJs van Matthijs in Leiden. Daar hebben ze namelijk sinds kort ijs met de smaak van een Big Mac, de beroemde hamburger van McDonald's.
'Het ontstond als een grapje, in de kroeg', vertelt eigenaar Matthijs Bollen - what's in a name - aan Omroep West. 'Ik had een weddenschap verloren over het WK. En aangezien ik beweer dat ik overal lekker ijs van kan maken, zeiden mijn vrienden dat ik dan maar eens ijs met de smaak van een Big Mac moest maken.'
Volgens Bollen ging het in één keer goed. 'Gewoon een beetje sandwichspread er doorheen en wat vlees erin.' Toen hij twee weken geleden de nieuwe smaak wereldkundig maakte op Facebook liep het volgens de eigenaar meteen storm. 'Ja, we gingen viral. Er komen echt veel mensen op af die allemaal een lepeltje willen proeven.'

McDonald's wil geen Big Mac-ijs

Hoewel er maar weinig mensen zijn die een heel bolletje bestellen, zijn er inmiddels wel twee bakken van het Big Mac-ijs verkocht. Maar daar blijft het bij, want de hamburgergigant gooit roet in het eten. Bollen: 'Ik kreeg een telefoontje van ze. Ik mag het ijs wel opmaken, maar daarna moet ik ermee stoppen. Ik moet ook alles van Facebook halen. Ze vonden het wel leuk en grappig, maar het mocht niet.' Dat komt omdat er merkrechten zitten op de naam Big Mac, legt McDonalds Nederland uit.
McDonald's vindt het wel leuk dat Matthijs zo'n fan is van de Big Mac. 'Ze hebben beloofd wat bonnen op te sturen voor gratis Big Mac's.'  En ze zijn benieuwd wat Matthijs nog meer met ijs kan. 'We hebben aangeboden dat hij met ons mee kan denken over ons eigen ijs, de McFlurry', zegt de woordvoerder van de hamburgerketen. De Nederlandse afdeling kan niet zomaar nieuwe producten maken, daar gaat het internationale hoofdkantoor over, legt McDonalds uit.

Bijna op

De Leidse ijsmaker broedt ondertussen al weer op een nieuwe stunt. 'Ik wil nu ijs gaan maken met de smaak van sushi.' Komt daar dan zalm in, of tonijn? 'Daar denk ik nog over na. Wordt het komkommer, rijst en wasabi, of misschien echt met vis. Ik weet het nog niet', zegt Bollen.
De nieuwe smaakvariant laat dus nog even op zich wachten. Wie het ijs met de smaak van een Big Mac wil proeven, moet wel opschieten... Want het is bijna op.