Nieuws

Opnieuw vertraging fietsenstalling Den Haag Centraal; datum opening nu zelfs onbekend

Zo moet de nieuwe fietsenstalling onder het Koningin Julianaplein in Den Haag eruit komen te zien. | Illustratie: gemeente Den Haag
De ingang van de nieuw fietsenstalling onder het Koningin Julianaplein in Den Haag. | Illustratie gemeente Den Haag
DEN HAAG - Tegenslagen achtervolgen de bouw van de nieuwe fietsenstalling onder het Koningin Julianaplein in Den Haag. Voor de derde keer is er een vertraging opgetreden. De gemeente durft nu niet eens meer een voorspelling te doen wanneer de stalling bij Den Haag CS opengaat.
Onder het plein komt een stalling voor 8500 fietsen. De bedoeling was oorspronkelijk dat die in mei van dit jaar al open zou gaan. Maar afgelopen jaar moest toenmalig wethouder Tom de Bruijn diverse malen aan de gemeenteraad melden dat er vertragingen waren opgetreden.
De meest recente voorspelling was dat een deel in september van dit jaar in gebruik zou worden genomen en dat de hele stalling in december open zou gaan. Maar dit wordt niet gehaald, meldt wethouder Robert van Asten (D66, verkeer) nu aan de gemeenteraad.

Redenen vertraging

Volgens de wethouder is er een aantal redenen voor de nieuwe vertraging. Zo is de aanbesteding van de ondergrondse verbinding tussen de fietsenstalling en de stationshal tweemaal mislukt.
Die verbinding blijkt ook zo duur uit te vallen, dat nu wordt nagedacht naar een andere, goedkopere, verbinding met de hal.

Twee woontorens

Maar de belangrijkste vertraging komt door bouwveiligheid, stelt Van Asten. Bovenop de stalling komen twee woontorens van negentig meter. De bouwer is er niet in geslaagd om een methode te vinden om ervoor te zorgen dat de stalling veilig kan worden gebruikt tijdens de bouw van die torens.
'Maatregelen die eerder waren bedacht om de veiligheid te garanderen, blijken bij verdere uitwerking niet haalbaar', stelt hij.

Teleurstellend

De wethouder noemt de vertraging 'teleurstellend'. De komende tijd gaat Van Asten benutten om te onderzoeken wat nodig is 'om te komen tot een voortvarende realisatie en (gedeeltelijke) openstelling van de fietsenstalling'.
Tot dat onderzoek klaar is, wil de gemeente nog niet voorspellen wanneer de stalling open kan, voegt zijn woordvoerder daaraan toe. Uiterlijk in het vierde kwartaal van dit jaar moet er duidelijkheid komen over de planning.

Fietsflat blijft open

Van Asten laat nu de fietsflat aan de Rijnstraat open totdat de fietsenstalling aan het Koningin Julianaplein klaar is. Ook laat hij in beeld brengen wat de mogelijke alternatieven zijn om om toch in de buurt van het centraal station fietsen te kunnen parkeren.