Heel Holland Bakt-winnares Annemarie Pronk bakt Zeeuwse bolussen tijdens de Radio West Zomer

DEN HAAG - Als je deze week naar Radio West hebt geluisterd, hoorde je af en toe een vreemd accent voorbij komen. Dat komt door de Radio West Zomer-weken, waarbij elke week een ander land centraal staat. Deze week trapten we af in eigen land, met Groningen, Noord-Brabant, Utrecht en Gelderland. En vrijdag was het de beurt aan Zeeland. De Scheveningse Heel Holland Bakt-winnares Annemarie Pronk maakte daarom heerlijke Zeeuwse bolussen in de studio van Studio Haagsche Bluf.

De bolussen kun jij ook maken! Want, Annemarie maakte deze Zeeuwse lekkernij niet alleen voor presentator Ivar Lingen, maar liet ook het recept achter. Durf je het aan om de bolus te maken? Stuur dan een foto van het eindresultaat naar studiohaagschebluf@omroepwest.nl.

Ingrediënten:
350 g bloem
8 g zout
25 g verse gist of 1 zakje gedroogde gist
200 ml melk
1 ei (m)
50 g roomboter
500 gr donkerbruine basterdsuiker
1 tl kaneel

- Verwarm de melk tot lauwwarm, haal van de warmtebron af en roer de gist door
- Klop er met een garde 1 ei doorheen
- Doe de bloem met het zout in de kom van de staande mixer, voeg hier de boter en het melk/ei/gistmengsel aan toe. Kneed in 10 tot 15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed als je er tussen je vingers een vliesje van kunt trekken, dat niet snel scheurt.
- Laat het deeg, afgedekt in een kom ongeveer 30 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek
- Maak van het deeg 10 bolletjes van ongeveer 65 gram.
- Roer in een kom 500 g donkerbruine basterd 1 tl kaneel door elkaar
- Maak een schone keukendoek (of een nieuwe wegwerpdweil) nat, knijp deze matig uit. (Moet nog echt nat aanvoelen, maar niet lekken)
- Leg de doek uit en verspreid het suiker-kaneelmengsel erop uit.
- Rol elk bolletje deeg in 2 fasen uit tot een streng van 30 cm lang.
- Maak van elke streng een knoop, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en geef ze een narijs van 1 uur onder vochtige theedoek.
- Bak de bolussen af op 250 graden in 6 a 7 minuten.
- Leg ze na het bakken direct over op een bakplaat met schoon bakpapier.

Eet smakelijk!

Franse week

Radio West viert de zomer deze week met de Radio West Zomer. Elke week staat een ander land centraal. Vanaf maandag kun je je Frans opfrissen door de zender alleen maar aan te zetten. Zo is 'Aan de Bak' komende week 'Au travail', gepresenteerd door Patrick du Bois. En Sjaak Bral presenteert vanaf maandag het programma 'Sandwich du Bral'.

Ook de prijzen voor het radiospel 'De Westweter' zijn helemaal in Franse stijl, met als hoofdprijs een weekend Veluwe, waar je in het Bilderberg Hotel ’t Speulderbos kunt genieten van heerlijke Franse wijnen.

LEES OOK: Prijzen, muziek en reportages: Zomer vier je bij Radio West

Deel dit artikel: