Het bloemetje en de bij; open huis bijenhouders

REGIO - Bijenhouders houden zaterdag en zondag de Open Imkerijdagen. Op meer dan tweehonderd locaties, waaronder Leiden, Boskoop, Voorschoten, Den Haag en Zoetermeer kan het publiek kennisnemen met het werk van de imker en zijn bijenvolken.

Alle bijen maken moeilijke tijden door. Onder meer door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. De deelnemende imkers zullen daar de komende dagen aandacht aan besteden en uitleggen welke manieren er zijn om de natuur 'bij-vriendelijk' te houden.

Imkers houden bijen die honing produceren. Om zonder het gevaar van een bijensteek te laten zien hoe een bijenvolk werkt en leeft, hebben sommige imkers een observatiekast. Daarin is een bijenvolkje achter glas te zien. De imkers tonen ook hoe honing uit de honingraten wordt geslingerd en vervolgens direct te eten is en hoe kaarsen uit bijenwas worden geproduceerd.

De Open Imkerijdagen beleven hun negende editie. De eerste drie jaar was het vooral een regionale aangelegenheid. Sinds 2010 is het een landelijk evenement met gemiddeld 30.000 bezoekers. Kijk hier waar de imker bij jou in de buurt open huis houdt.


Meer over dit onderwerp:
BIJEN IMKER
Deel dit artikel: