'Ik werk nu honderdtwintig uur per week'; warm weer zorgt voor overuren bij ijsmakers

LEIDSCHENDAM - Bij een warme zomerdag hoort natuurlijk maar één ding: ijs. Om aan de ijsbehoefte van alle oververhitte mensen te voldoen, maakt de 23-jarige ijsmaker Thomas van Zaanen uit Leidschendam veel overuren.
'Door de warmte hebben veel mensen zin in een verfrissend ijsje, de ijsmachine staat vaak al om 07.00 uur te draaien. Ik werk nu ongeveer hondertwintig uur per week', vertelt Van Zaanen.
Als om 10.00 uur de deuren van zijn ijssalon 'IJs & Zo' opengaan, druppelen de eerste mensen al binnen voor een ijsje of een kopje koffie. Vanaf dat moment draait de ijssalon door, tot soms wel 23.00 uur 's avonds. 'Eenmaal thuis kan ik dan niet slapen', vertelt Van Zaanen. 'Ik denk nog aan zo veel dingen.'

Zestig ijsbakken

In acht maanden tijd moet Van Zaanen zijn jaarsalaris verdienen. Deze warme dagen zijn dan een cadeau voor de ijsmaker, maar hij beseft zich goed hoe tijdelijk dit kan zijn. 'Volgende maand kan het ook iedere dag regenen, dan heb je deze dagen wel nodig.'
Daarom staan er de komende tijd zestig ijsbakken op de to-do-list van de Leidschendamse gelato-maker. 'Als dit weer aanblijft, moeten de ijsbakken volzitten!', vertelt Van Zaanen.

'Smaken ontstaan in bed'

Uniek bij Thomas van Zaanen zijn smaken als bokkenpootjes en stoofperen. Op de meest rare momenten bedenkt hij die. 'De smaken ontstaan in bed', vertelt de ijsmaker lachend. Tijdens het kijken van een serie, komen ze uit het niets op. 'De volgende dag probeer ik het dan.'
Tijdens deze warme dagen doen vooral de frissere smaken het goed. Daarom gaan er, zolang het warm blijft, vooral veel bakken aardbei, citroen of vanille door de handen van de ijsmaker. Hij hoopt voorlopig nog niet op een regenachtige dag, maar een dagje vrij zal de ijverige ijsmaker ook niet gek lijken.