Haagse steker Malek F. op Facebook: 'Ongelovigen moeten lijden'

DEN HAAG - De 32-jarige man die op 5 mei drie mensen neerstak op het Johanna Westerdijkplein in Den Haag, staat maandag 23 juli voor het eerst voor de rechter. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is uit het onderzoek naar voren gekomen dat Malek F. op Facebook schreef dat 'ongelovigen moeten lijden.' Het OM bekijkt of F. handelde uit terroristisch oogmerk.

Malek F. viel op Bevrijdingsdag drie mensen aan op een plein bij de Haagse Hogeschool. Hij werd door de politie in zijn been geschoten en gearresteerd. De Syrische man wordt verdacht van drie pogingen tot moord dan wel doodslag, al dan niet met terroristisch oogmerk.

Ook wordt hij verdacht van twee bedreigingen met zware mishandeling. Een keer richting een vriend van een van de slachtoffers en een keer omdat hij in een café bij het Johanna Westerdijkplein iemand met een mes zou hebben bedreigd.

Facebook-post

In een anonieme brief, die de politie in maart kreeg, stond dat Malek F. in staat zou zijn tot een terroristische daad. Daar komt nu de Facebook-post bij die hint op een radicaal gedachtegoed. De familie van Malek F. ontkent de terroristische motieven. Zij zeggen dat Malek paranoïde gedachten aan het ontwikkelen was en dat ze meerdere keren aan de bel trokken bij GGZ-instelling Parnassia.

De familie van Malek gaat aangifte doen tegen de GGZ-instelling. Ook de advocaat van een 21-jarig slachtoffer uit Zoetermeer zegt dat hij juridische stappen tegen Parnassia overweegt. De man zat op 5 mei op een terras toen Malek F. acht keer op hem instak. Daarnaast werd een medewerker van ROC Mondriaan in Den Haag neergestoken.

Extra beveiligd

De rechtszaak dient maandag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. 'Daar is voor gekozen omdat het Openbaar Ministerie er rekening mee houdt dat Malek F. een terroristisch motief had,' zegt een woordvoerder van de rechtbank. Het gaat om een inleidende zitting, de zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld. De zaak begint om 11:00 uur.

LEES OOK: Advocaat Malek F.: 'Geen enkele aanwijzing voor een terroristisch motief