Laadpaal Delft uitgerust met defibrillator: 'Dit verdubbelt de kansen'

DELFT - Wie in Delft een hartstilstand krijgt heeft nu meer kans dat ie het overleeft. De elektrische laadpaal in Delft is niet meer alleen bedoeld voor je auto, maar ook om levens mee te redden. De eerste Automatische Externe Defibrillator (AED) aan een laadpaal is vandaag onthuld in de Willem van Aelststraat in de Delftse wijk Vrijenban.

'Een wereldprimeur', zegt initatiefnemer Marcel Mattijssen. 'Iedereen in de buurt kan nu een held worden. Het is mooi als je een reanimatiecursus hebt gedaan, maar met deze AED met kleurenscherm en duidelijke uitleg kan iedereen een reanimatie doen.'

Met AED's kunnen hulpverleners of buurtbewoners een elektrische schok toedienen aan mensen met een hartstilstand. Met die schok kunnen ze het hart weer in het juiste ritme laten kloppen. Elk jaar kunnen er 2500 levens gered worden als er binnen zes minuten met een AED wordt gereanimeerd.

Goed zichtbaar

De Delftse organisatie City AED kiest voor het plaatsen van defibrillatoren in elektrische laadpalen omdat ze goed zichtbaar zijn en op centrale plekken in woonwijken staan. De elektrische laadpaal in wijken krijgt dus naast zijn primaire functie ook nog eens levensreddende functie. 'Een logische gedachte', legt de Delftse burgerhulpverlener Mattijssen uit. 'Als er een AED in de buurt is, verdubbelt de overlevingskans van iemand die een hartstilstand krijgt.'

Het probleem voor verpleegkundigen en artsen in het ziekenhuis is dat ze geen invloed hebben op wat er vóór het ziekenhuis gebeurt. 'Het zou machtig mooi zijn als de patient in een betere toestand het ziekenhuis binnenkomt. Dan kunnen we veel meer voor de patient betekenen,' zegt Henny Immer van hartcentrum HagaZiekenhuis.

Deel dit artikel: