Den Haag stopt met meewerken aan Generation Discover Festival op Malieveld

DEN HAAG - De gemeente Den Haag stopt de steun aan het Generation Discover Festival op het Malieveld. Dat blijkt uit een brief van wethouder Saskia Bruines (D66) aan de gemeenteraad.

Volgens de wethouder heeft organisator Shell deze keer geen subsidie aangevraagd voor het festival dat in oktober voor de derde keer plaats vindt. Neemt niet weg dat als dat wel was gebeurd, er ook geen geld van de gemeente naartoe was gegaan. ‘Coalitiepartijen zijn onlangs overeengekomen het festival niet actief te steunen. Het college heeft daarom besloten dit jaar geen directe of indirecte bijdrage te leveren aan het Generation Discover Festival’, aldus Bruines.

De gemeentelijke bijdrage aan het festival zorgde afgelopen jaren steeds voor verhitte discussies in de Haagse gemeenteraad. Partijen als GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP, HSP en PvdA zijn het er niet mee eens dat de stad geld geeft aan een bedrijf dat miljarden winst maakt en bovendien in hun ogen niet duurzaam is. Zij dienden dan ook in het verleden in verschillende varianten voorstellen in om ervoor te zorgen dat de subsidie zou worden gestaakt. De voorstanders zeiden steeds dat het festival vooral is bedoeld om jongeren te interesseren voor een baan in de techniek.

Belangrijk punt

GroenLinks-fractievoorzitter Arjen Kapteijns is blij met de koerswijziging van de gemeente. Volgens hem was dit een belangrijk punt voor zijn partij tijdens de coalitieonderhandelingen. Het kwam niet in het collegeakkoord terecht omdat de gemeente eerst Shell op de hoogte wilde stellen. ‘Wij moeten als stad een positie innemen en ook kritisch durven zijn op bedrijven, ook al is dit een van de grootste werkgevers,’ zegt hij.

Kapteijns vindt dat de gemeente ondanks het stoppen van de samenwerking bij het festival ook wel gewoon in gesprek met blijven met het bedrijf. ‘We moeten Shell niet in de ban doen, maar wel een kritische gesprekspartner zijn en niet alles zo maar slikken. We hoeven het ook niet over alles eens te worden. Dat hoort gewoon bij een goede relatie.’

Deel dit artikel: