In de ban van de droogte: uitgedroogde fietspaden en dorstige kerstbomen

LEIDERDORP - Als het niet snel flink gaat regenen dreigen we het droogterecord van 1976 te verbreken; dat is 361 millimeter regen. Voorlopig ligt 2018 net iets onder de koers van dat jaar.
De droogte geeft allerlei effecten die je niet meteen zou verwachten. Op het fietspad langs de Engelendaal in Leiderdorp is maandagmorgen een scooterrijder over de kop geslagen. De tegels van het fietspad liggen schots en scheef door de droogte. De scooterrijder is gewond naar het ziekenhuis gebracht.
Stratenmakers repareren sinds vorige week de zwakke plekken. 'Ik was net hier in de buurt de tegels aan het goed leggen toen het ongeluk gebeurde', zegt een stratenmaker. 'Ik haal de boomwortels onder de tegel weg en klop de tegel er weer in. Dan ligt het weer stevig.'

Kerstbomen hebben het zwaar

Ook onze kerstdagen worden door de droogte beïnvloed. 'De kerstbomen die vorige jaar geplant zijn hebben het zwaar', zegt landgoedopzichter Dick de Vlieger van Landgoed Duivenvoorde in Voorschoten. Hij geeft de bomen flink veel water. 'Niet elke dag een beetje, want dan worden de wortels lui. En dat geldt niet alleen voor kerstbomen, maar ook voor gazons,' zegt De Vlieger. Op deze manier wortelen de planten zich dieper om het water te bereiken. De Vlieger denkt niet dat we deze kerst met een kale huiskamer zitten. 'We doen hard ons best op het landgoed', zegt De Vlieger terwijl tientallen ronddraaiende waterspuiters gerustellend achter zijn rug water spuwen over de aanstaande kerstbomen.