Brouwer en Meeuwsen winnen lastige eerste wedstrijd op EK beachvolleybal

Brouwer (rechts) en Meeuwsen zijn blij na hun eerste wedstrijd.
Brouwer (rechts) en Meeuwsen zijn blij na hun eerste wedstrijd. © Eric de Jager/Plantina
DEN HAAG - De Haagse beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben hun eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap gewonnen. De als 31ste geplaatste Turken Murat Giginoglu en Volkan Gögtepe maakten het de als tweede geplaatste Nederlanders wel knap lastig. Uiteindelijk werd het op sportcampus Zuiderpark 2-0.
De eerste set was gelijkopgaand. De Turken gingen lange tijd verrassend aan de leiding en Brouwer/Meeuwsen kon pas langszij komen toen de Turken op setpoint stonden. Uiteindelijk pakt de Hagenaars de set met 25-23.
De tweede set tegen ging eveneens vrij stroef. Hoewel het Nederlandse duo de hele set aan de leiding ging, bleef het verschil met Giginoglu en Gögtepe steeds twee of drie punten. Met 21-19 werd de buit uiteindelijk binnengesleept.

Varenhorst en Bouter starten goed op EK

Christiaan Varenhorst en Jasper Bouter zijn sterk begonnen aan het EK beachvolleybal in eigen land. Het als negende geplaatste duo versloeg in Utrecht het Franse koppel Youssef Krou/Quincy Aye in twee sets: 21-9, 21-14. Daarmee zette het Haagse tweetal, dat debuteert op het EK, meteen een grote stap naar de volgende ronde. De poulewinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor de achtste finales, de nummers twee en drie gaan naar de tussenronde. Alleen de nummer vier is uitgeschakeld.
Deelname aan het EK was voor Varenhorst, met Reinder Nummerdor goed voor WK-zilver in 2015 (ook in Nederland), de afgelopen dagen nog onzeker. Hij ging donderdag tijdens een toernooi in Gstaad door zijn enkel. Maandag, met het gehavende gewricht goed ingepakt, bleek Varenhorst niet al te veel hinder te ondervinden van zijn blessure.

'Snel weer met het pootje omhoog'

'Ik kon voluit spelen, wel met een beetje pijn, maar het bleef binnen de grenzen', liet de 28-jarige beachvolleyballer bij de NOS weten. 'Ik kreeg energie van het publiek hier en ook de medicatie heeft geholpen. Nu snel weer met het pootje omhoog. Ik zal ongetwijfeld een reactie voelen in die enkel, maar ik denk niet dat ik er meer last van ga krijgen.'
In Rotterdam waren Jannes van der Ham uit Den Haag en Sven Vismans in hun eerste partij niet opgewassen tegen het als derde geplaatste Oostenrijkse duo Clemens Doppler/Alexander Horst: 13-21, 11-21.