Actiegroep blij met stoppen subsidie Shell-festival

DEN HAAG - De gemeente Den Haag krijgt een pluim van burgerbeweging Den Haag Fossielvrij. Aanleiding is het besluit van de gemeente om voortaan niet meer mee te werken aan het Generation Discover Festival op het Malieveld.

De gemeente geeft Shell - in tegenstelling tot voorafgaande jaren - geen subsidie meer voor het festival Generation Discover. Ook gaat het stadhuis het evenement ook niet langer op een andere manier steun verlenen. Dat maakte wethouder Saskia Bruines (D66) maandag in een brief bekend.

'Dit laat zien dat de maatschappelijke steun voor Shell afbrokkelt en dat burgers daar een belangrijke rol in kunnen spelen', stelt Den Haag Fossielvrij tevreden vast. Volgens de burgerbeweging is Generation Discover een 'geraffineerde marketingtool' van Shell. 'Met een leuk, toekomstgericht festival over groene energie probeert Shell draagvlak te verwerven om zo lang mogelijk geaccepteerd te blijven als olie- en gasbedrijf. Niet alleen bij politici en de maatschappij nu, maar ook bij kinderen.'

Verhitte discussies

'De Stad van Vrede en Recht laat zich niet langer gebruiken voor de greenwashing en kindermarketing van Shell', stelt Den Haag Fossielvrij-woordvoerder Femke Sleegers.

De gemeentelijke bijdrage aan het festival zorgde afgelopen jaren vaak voor verhitte discussies in de Haagse gemeenteraad. Partijen zoals GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP, HSP en PvdA zijn het er niet mee eens dat de stad geld geeft aan een bedrijf dat miljarden winst maakt en bovendien in hun ogen niet duurzaam is. Daarom dienden zij verschillende voorstellen in om ervoor te zorgen dat de subsidie zou worden gestaakt. De voorstanders zeiden steeds dat het festival vooral is bedoeld om jongeren te interesseren voor een baan in de techniek.

Deel dit artikel: