Justitie geeft bijna een miljoen uit aan lege gevangenis Zoetermeer

ZOETERMEER - Justitie heeft het afgelopen jaar bijna een miljoen euro in de gevangenis aan de Rokkeveenseweg in Zoetermeer gepompt, terwijl die al leeg stond. 'Dit roept wel vragen op,' zegt justitievakbond Juvox.
De vakbond is verbaasd over het geld dat is uitgegeven aan een leegstaande gevangenis. 'Het is best veel, zeker omdat je weet dat Zoetermeer vorig jaar zomer is dichtgegaan. En wij wisten dat Zoetermeer niet meer open zou gaan,' zegt voorzitter Marcel Smit. Vorige maand maakte het kabinet bekend dat Zoetermeer één van de vier Nederlandse gevangenissen is die definitief dicht gaan.
Tussen juni 2017 en juni 2018 is er in totaal 922.255 euro uitgegeven aan, volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid, 'noodzakelijk onderhoud'. Volgens een woordvoerder gaat het om voegwerk, het updaten van liften, het vervangen van camera's en systeemplafonds én het aanpassen van een gijzelingsschild.

Kapitaalvernietiging

Personeel dat tot voor kort in Zoetermeer werkte, is verbaasd over de hoge uitgaven. 'Dit is kapitaalvernietiging', vindt een medewerker. Een ander vertelt over de werkzaamheden: 'Er is een heel nieuw schild gemaakt in geval van gijzelingen. Er zijn al een jaar lang meerdere werklieden aan het werk. En nog steeds zijn er dagelijks werklui.'
De justitievakbond had wel raad geweten met de negen ton die is uitgegeven. De medewerkers die vanuit Zoetermeer naar Alphen aan den Rijn of Scheveningen zijn gegaan, mogen reistijd als werktijd rekenen en krijgen extra reiskosten vergoed. 'Maar het is wel zonde dat dat van het budget van justitie afgaat,' zegt voorzitter Marcel Smit.

Onderhoud noodzakelijk

Volgens justitie was de sluiting in de zomer van 2017 tijdelijk en kon Zoetermeer ieder moment weer in gebruik worden genomen. 'De gevangenis werd niet definitief gesloten en moest beschikbaar blijven om opnieuw open te gaan. Hiervoor is onderhoud noodzakelijk. Los daarvan zijn in sommige gevallen langlopende verplichtingen aangegaan voor het onderhoud van de gevangenis.'
De vakbond bestrijdt het verhaal van justitie: 'Zoveel geld uitgeven, terwijl men in elk geval redelijkerwijs kon vermoeden dat de gevangenis in Zoetermeer nooit meer open zou gaan, dat roept wel vragen op.' Volgens justitie is pas op 22 juni besloten dat Zoetermeer definitief zou sluiten.

Toekomst gebouw

Wat er gaat gebeuren met de gevangenis is nog onbekend. De gemeente Zoetermeer praat dit najaar met het Rijksvastgoedbedrijf over de toekomst van het gebouw.