Vergeten psychologisch rapport vertraagt zaak 'stelende butler'

Marcel J. moet voor rechter komen omdat hij sieraden uit Huis ter Duin zou hebben gestolen
Marcel J. moet voor rechter komen omdat hij sieraden uit Huis ter Duin zou hebben gestolen
NOORDWIJK - Een fout bij het Openbaar Ministerie (OM) is de reden dat het proces tegen Marcel J. (44) vertraging oploopt. Het OM vergat een psychologisch rapport van de 'stelende butler van Huis ter Duin' op te laten maken. Dit bleek woensdag tijdens een inleidende zitting in de rechtbank in Den Haag. Het is nu de bedoeling dat de zaak 20 november inhoudelijk wordt behandeld.
Het onderzoek naar de diefstallen loopt inmiddels sinds 2016. J. zou sinds 2012 voor tonnen aan sieraden van een aantal rijke hotelgasten hebben omgewisseld voor neppe exemplaren. Terwijl zij dachten dat hij de sieraden veilig in een kluis legde, zou de butler ze hebben verkocht via een bevriende juwelier.
Eigenlijk zou de zaak van J. dinsdag worden behandeld en zou de butler toen horen welke straf het Openbaar Ministerie tegen hem eist. Eerder werd al bekend dat het OM meer dan zes ton terug wil van J. De twee families die hij oplichtte, eisen bij elkaar zo'n negen ton.

'Spijt mij ten zeerste'

Maandag werd duidelijk dat de behandeling vertraging oploopt vanwege het ontbreken van het rapport van het Nederlands Instituut Forensische Psychologie en Psychiatrie (NIFP), waar de rechter eerder om had gevraagd.
'Door nalatigheid van het Openbaar Ministerie was dat rapport er niet', zei de officier. 'Dat spijt mij ten zeerste.' De rechtbank noemde de vertraging 'heel vervelend'. De voorzitter drukte alle partijen op het hart dat de zaak op 20 november echt afgedaan moet worden. 'De rechtbank wil niet dat de zaak nog langer gaat duren.'