'Stomdronken Slowaak die bij Duinrell twee doden veroorzaakte moet 30 maanden cel in'

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) eist woensdag dertig maanden cel en vier jaar rijontzegging tegen Anton M. De 29-jarige Slowaak wordt ervan verdacht dat hij op 11 februari vorig jaar laveloos met zijn auto het water in reed bij attractiepark Duinrell in Wassenaar. Twee van zijn collega's, mannen van 36 en 47 jaar, kwamen daarbij om het leven.

De 29-jarige M. houdt vol niks meer te weten van het ongeluk, ook niet of hij heeft gereden. 'Hij vindt het heel erg, maar kan het zich echt niet herinneren', zei zijn advocaat Melanie Schulpen eerder. Tijdens de zitting vandaag ontkende de man dat hij reed. 'Ik heb nooit van mijn leven achter het stuur gezeten als ik alcohol gedronken heb.' Of hij had gedronken, kon hij zich ook vandaag niet meer herinneren. Wel verklaarde M. dat hij 'moe' was.

De Slowaak had 1,77 milligram alcohol in zijn bloed. Terwijl de tabellen maar tot 1,5 milligram (dat zijn zo'n zeventien glazen) gaan. Zelf herinnert hij zich alleen water, verklaarde hij. Hij klom op de auto, omdat hij niet kon zwemmen. Eenmaal uit het water hield hij zich vast. Maar hoe hij precies uit het voertuig was gekomen, weet hij niet meer.

Geen Engels

Het Openbaar Ministerie denkt dat M. weldegelijk de bestuurder was van de auto. Na het incident zou hij geknikt hebben op een vraag van een agent. Volgens de advocaat van M. zegt dat niks: 'Hij spreekt geen Engels, het kan goed zijn dat hij heeft geknikt op een andere vraag.'

Tijdens de zitting werd ook duidelijk dat M. verder geen strafblad heeft en inmiddels weer in Slowakije woont. Hij werkt daar als timmerman. Na het ongeval heeft hij gebeld met de nabestaanden. Ze spraken af elkaar te ontmoeten.

Advocaat wil vrijspraak

De advocaat van de verdachte vroeg vrijspraak van zijn cliënt. 'We weten niet wat er toen is gebeurd. Het was donker die nacht, het regende en het zicht was slecht', zei zij. Om daaraan toe te voegen dat M. zich niets meer kan herinneren, getuigen onbetrouwbaar zouden zijn omdat ze ook dronken waren en de politie verder niets kon bewijzen. Bovendien zouden de verwondingen van M erop duiden dat hij niet achter het stuur zat.

Meer over dit onderwerp:
ANTON M. DUINRELL
Deel dit artikel: