Bulgaarse ziekenhuis-stropers blijven langer vastzitten

Bed in ziekenhuis.
Bed in ziekenhuis © ANP
DEN HAAG - Twee Bulgaarse mannen van 25 en 48 die worden verdacht van meerdere diefstallen in ziekenhuizen, blijven voorlopig nog vastzitten. De mannen werden in België opgepakt. Ze hadden toen spullen bij zich die in een Haags ziekenhuis waren gestolen.
In juli vorig jaar stalen ze volgens de politie een portemonnee uit een ziekenhuis in Den Haag. Met de pas van een slachtoffer namen ze zeker duizend euro op. Ruim een maand later zouden ze ook een laptop en een portemonnee met daarin 500 euro hebben gestolen.
Na de aanhouding van de Bulgaren begon de Haagse politie een uitgebreid onderzoek. Toen bleek dat de mannen ook in ziekenhuizen in Leiderdorp, Alblasserdam, Capelle aan den IJssel, Apeldoorn en Gorinchem hadden toegeslagen.

Bezoekers

Volgens het Openbaar Ministerie deden de verdachten zich voor als bezoekers. Patiënten en medisch personeel werden het slachtoffer van hun diefstallen.
Woensdag vroegen de advocaten van de Bulgaren om hun voorarrest na drie maanden te beëindigen. De 25-jarige verdachte zei dat de vingerafdrukken die waren gevonden op gestolen spullen helemaal niet van hem konden zijn. De officier van justitie verzette zich tegen vrijlating. 'Ik heb een veel zwaardere straf in gedachte dan de drie maanden die de verdachten nu vastzitten', zei hij.

De benen nemen

De rechtbank is bang dat de mannen de benen nemen zodra ze vrijkomen en vindt daarom ook dat ze vast moeten blijven zitten. De rechtszaak wordt binnen drie maanden voortgezet.
LEES OOK: