Knooppunt Holland: Route Johan & Dieuwertje - Het Groene Hart

REGIO - Johan Overdevest fietst samen met Dieuwertje Blok een knooppuntenroute door Waddinxveen, Boskoop, Bodegraven en Reeuwijk in het Groene Hart Plassengebied.

Johan en Dieuwertje beginnen in Waddinxveen waar ze een bezoek brengen aan springpaardenfokkerij Everse. Hier worden springpaarden gefokt die springen op WK’s en olympische spelen. De nacht voor het bezoek is er een veulen geboren en Dieuwertje en Johan begeleiden het nog wankel op zijn pootjes staande dier voor het eerst naar de wei. Het veulen heeft alleen nog geen naam….maar daar weten Johan en Dieuwertje wel een oplossing voor.
Ook gaan ze langs bij de grootste lavendelkwekerij ter wereld die te vinden is in Boskoop. Als je hier bent is het alsof je in de Franse lavendelvelden loopt. En laat er nou net een lavendelsoort ontwikkeld zijn waar nog een officiële naam voor moet komen. En ook die naam is snel gevonden.
De uitzending wordt afgesloten met een vaartocht in een fluisterbootje op de Reeuwijkse plassen.

Wil je de route van Dieuwertje en Johan zelf ook fietsen? Dit is de beschrijving:
De route begint bij knooppunt 15 in Waddinxveen. Via de knooppunten 9, 30, 61 en 11 fiets je naar knooppunt 25. Onderweg kom je langs stal Everse die in de uitzending te zien was, maar de stal kun je zelf niet bezoeken omdat hier de hele dag hard gewerkt en getraind wordt met de paarden. Wel zijn onderweg veel paarden te zien.

Bij knooppunt 25 ga je rechtsaf en je zult zien dat je hier van een meer landelijk gebied een gebied met veel boomkwekerijen inrijdt. Grote en kleine kwekerijen met alle soorten bomen en planten die je je maar kunt bedenken. Ook vind je onderweg diverse stalletjes waar je zelf bloemen en planten kunt kopen.

Na de knooppunten 34 en 6 ga je bij 38 rechtsaf weer naar beneden langs de Gouwe, de gekanaliseerde rivier tussen Alphen aan den Rijn en Gouda (met de knooppunten 28 en 5). Bij knooppunt 97 fiets je over de hefbrug van Boskoop. Je kunt hier meteen doorfietsen, maar het is wel zo leuk om even te wachten tot er een boot voorbij komt. Soms zitten daar enorme schepen tussen en het blijft toch mooi om te zien hoe dat werkt met zo’n hefbrug.

De volgende knooppunten zijn 90, 17 en 19 en hier geniet je van de enorme diversiteit van dit gebied. Kwekerijen, polders, slootjes met lage graskanten, het is hier heerlijk fietsen.
Ga door naar knooppunt 94 en volg vanaf hier de Oude Rijn langs de knooppunten 33 en 90 naar Fort Wierickerschans. Dit fort is voor publiek toegankelijk.  

Volg daarna de knooppunten 52, 38, 18 en 20 naar knooppunt 21, waar je een prachtig gebied in fietst. Langs mooie slootjes met ophaalbruggen naar grote huizen fiets je hier door de Reeuwijkse plassen (volg . En een vaartochtje met een fluisterboot is aan te raden voordat je weer terugfietst naar Waddinxveen. En je kunt er ook een hapje eten aan het water.

Knooppunten 44, 10 en 9 brengen je weer terug naar het beginpunt in Waddinxveen.
De knooppuntenroute op een kaart vind je hier!  


Heb je de aflevering van Knooppunt Holland gemist? Kijk 'm hier terug!

Deel dit artikel: