Opknapbeurt voor Haagse Bos

DEN HAAG - Staatsbosbeheer gaat vanaf volgende week bomen kappen in het Haagse Bos. Het gaat om uitdunning van het bos, om andere bomen meer ruimte en licht te geven om te groeien. Daarmee blijft het bos vitaal en gevarieerd, en bovendien veilig voor de bezoekers.

Het Haagse Bos is in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd geraakt. Het bos werd destijds door de Duitsers gebruikt om V1- en V2- raketten te lanceren. De geallieerden probeerden de lanceerinstallaties uit te schakelen met het bombardement op het Bezuidenhout. Daarbij raakte zeventig procent van de bomen beschadigd.

Na de oorlog werden er vooral eiken en beuken geplant. Veel bomen zijn dus van dezelfde leeftijd, en dat maakt het bos kwetsbaar, zegt boswachter Jenny van Leeuwen. 'Een gezond en toekomstbestendig bos heeft meer variatie nodig. Na de werkzaamheden ontstaat ruimte voor de bomen die blijven staan om te volgroeien én voor de volgende generatie bomen om zich te ontwikkelen en op te groeien.'

Essentaksterfte

De uitdunning wordt gecombineerd met aanpak van de essentaksterfte. Alle essen in het Haagse Bos zijn door deze ziekte aangetast, en de bomen zijn niet te genezen. Zieke bomen kunnen makkelijk omvallen. Daarom worden essen die dicht langs paden staan verwijderd. Essen die geen direkt gevaar opleveren worden met rust gelaten, om de soort te behouden voor het Haagse Bos.

'Het weghalen van de essen leidt tot gaten in het bos,' aldus de boswachter. 'Deze gaten zullen binnen een jaar worden opgevuld met nieuwe inplant van linde, fijnspar, beuk, eik en struikvormers als lijsterbes, hazelaar en meidoorn. Hierdoor wordt het bos gevarieerder en bovendien: wat bos is, blijft bos.'

Niet zomaar zagen

Staatsbosbeheer bekijkt zorgvuldig welke bomen weg kunnen. 'Voor aanvang van de werkzaamheden wordt bekeken of er bijvoorbeeld burchten of broedbomen van roofvogels aanwezig zijn in het werkgebied. En als die er zijn, worden er maatregelen genomen om deze te beschermen,' aldus Van Leeuwen.

Tijdens het kappen kunnen fiets- of wandelpaden afgesloten zijn. Paden die beschadigd raken tijdens het werk worden daarna weer hersteld.

LEES OOK: Storm verwoest beeldbepalende bomen in Haagse Bos

Deel dit artikel: