Vier jongens aangehouden om nepvuurwapen

Dit is het vuurwapen dat de politie woensdagavond in beslag nam van de jongens.
Dit is het vuurwapen dat de politie woensdagavond in beslag nam van de jongens. © Politie
DEN HAAG - De vier jongens die woensdagavond in Den Haag werden aangehouden door agenten met getrokken pistolen, bleken in het bezit van een nepvuurwapen. Dat laat de politie donderdagmiddag weten. Iemand had de politie gebeld dat er in de buurt van het HMC Westeinde ziekenhuis vier jongens met een wapen liepen.
Op de 'Bij de Westermolens', zoals deze straat aan het water heet, werden de jongens volgens de zogeheten 'vuurwapenprocedure' aangehouden. De vier werden één voor één gefouilleerd, daarbij kwam het nep-vuurwapen tevoorschijn. Het ging om een balletjespistool, dat niet van echt was te onderscheiden. De jongens zijn 16 en 17 jaar oud. Ze zijn aangehouden en overgebracht naar een politiebureau.
De politie waarschuwt al langer dat nepvuurwapens levensgevaarlijk zijn. De kans is namelijk groot dat een agent een vuurwapen gebruikt, als iemand met zo'n nepvuurwapen bij een aanhouding de aanwijzingen van die agent niet opvolgt. 'De gevolgen kunnen dan zeer ingrijpend zijn', zegt de politie. Ook het opsporingsprogramma Team West van Omroep West besteedde onlangs nog aandacht aan de gevaren van nepvuurwapens.