Vrijspraak van smokkel dertien Afghanen in vrachtwagen

DEN HAAG - Een 32-jarige vrachtwagenchauffeur uit Zoetermeer is donderdag vrijgeproken van mensensmokkel. In de vrachtwagen van de man werden twee jaar geleden dertien illegale Afghanen aangetroffen in Hoek van Holland.

De illegalen zaten in een kooi die was verstopt achter een stapel pallets in de oplegger achter de vrachtwagen die in februari 2016 op weg was naar Engeland. 'Ik stond net zo perplex als de medewerkers van de boot, we stonden allemaal met open mond te kijken', zei de verdachte over het moment dat de vluchtelingen werden ontdekt.

Hij beweerde tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden in de veronderstelling te hebben verkeerd dat hij in opdracht van ene Ali groente en fruit naar Engeland zou brengen.

Eis twee jaar

Het OM eiste toen twee jaar cel tegen hem. Maar anders dan het OM vindt de rechtbank dat er niet kan worden vastgesteld dat de chauffeur bij het laden aanwezig is geweest. Geen van de illegalen verklaarde ook belastend over hem. Hoewel de rechtbank nog wel met vragen bleef zitten, spraken de rechters de chauffeur toch vrij wegens gebrek aan bewijs.

De verdachte Ali wordt ook vervolgd. Deze man verklaarde dat hij de kooi in de oplegger in zijn eentje heeft gebouwd.

Deel dit artikel: