Kaagweek van start: 'Zon, wind, gezelligheid en sportiviteit'

WARMOND - Watersportliefhebbers rollen deze weken van het ene evenement in het andere. Het WK zeezeilen is nog net afgelopen of in Warmond is de Kaagweek al weer begonnen. Het is het oudste zeilevenement van Nederland met veel spectaculaire races. De Kaagweek duurt tot en met zondag.
'Zon, wind, gezelligheid en sportiviteit, daar draait het allemaal om,' vertelt Gerrit Kranenburg-Marijt van de organisatie van de Kaagweek. Zeilliefhebbers uit heel Nederland komen naar de Kagerplassen om te zeilen of de deelnemers aan te moedigen.
'Dit is onze kampeerboot,' zegt een deelneemster van de Regenboogklasse in de haven van Koninklijke Watersportvereniging (KWV) De Kaag. Ze heeft meegedaan aan de seriewedstrijden, maar is niet echt tevreden over de sportieve prestaties. 'We zijn geen toppers, maar we hebben lekker gezeild. Morgen doen we het beter.'

Perfecte wind

Volgens bestuurslid en organisator Kranenburg-Marijt is het geweldig zeilweer: 'Windkracht 3, zonnetje erbij. Kan eigenlijk niet beter.' Een deelneemster beaamt dat: 'Het was een hele goede zeildag, perfecte wind.'
De zeilers gaan na een sportieve dag richting de bar voor een welverdiend drankje of genieten van de avondzon op het dek van hun boot. Voor de meesten is het de combinatie van gezelligheid en sportiviteit die de Kaagweek zo bjzonder maakt. 'Een klein wedstrijdje uitgevochten bij de finishlijn, maar je gunt elkaar de winst,' zegt een zeilster lachend.

Holland-Friesland race

Vrijdag gaan de seriewedstrijden om 10:00 uur weer van start. Om 18:00 uur begint de spectaculaire Holland Friesland race. Hierbij zeilen vijf boten van de KWS (Friesland) en KWV De Kaag (Holland) tegen elkaar.